Протеклих недеља трајала је јавна свађа између Нелета Карајлића и Сеје Сексона због ауторских права. Сејо је забранио Нелету да изводи његове ауторске песама, а бивши пријатељи су се јавно препуцавали данима.

Неле је гостујући на ХРТ-у говорио, између осталог и рату у којем се бивша Југославија распала, и о свом породичном стаблу, у којем има Хрвата, Срба и Муслимана, па је поставио питање: "Мислите ли ви да се у амбијенту у којем сам ја одрастао може родити неко кога ћете назвати националистом?"

- Никад о овоме нисам јавном причао нити сам говорио о контексту страдања ишта. Ја из пијетета према свим жртвама 90-их година не желим то да помињем. Људи би требало да подразумевају да ја искрено и истински патим за сваком од тих жртава, а још више патим за сваким од тих милион и нешто који су морали као ја да промене место боравишта. Ја сам мислио да ово није потребно рећи - додао је рокер.

Фото: Драган Миловановић

 

На питање водитеља Александра Станковића је ли четник, Неле је рекао: - Далеко сам ја од тога - а затим је додао:

- Ја сам против сваког оружја, против сваке употребе силе. Само је избегнут рат добијен рат. Ако се не догоди рат, имамо победу. Ако рат почне, сви смо изгубили. То је моја филозофија - казао је Неле.

Причао је и о почецима "Забрањеног пушења" и ситуацији са музиком и филмом у Југославији.

- Имали смо крила. Нас је носило неко посебно надахнуће које имаш у посебном тренутку када око тебе све ври. 80-е године биле су плодоносне. Једино добро што је Југославија оставила иза себе је безброј књига, музике, филмова... - каже Неле и додаје да данас треба чекати по десет година да се догоди неки добар филм.

Фото: ХРТ Принтскрин

 

- Основна идеја нам је била да променимо свет, учинимо га бољим местом за живот. Неко је од нас успео да се пронађе у рокенролу, неко се вратио на факултет - каже Неле. Сарајево им је било, каже, основна позорница. Открио је и како је дошло до распада "Забрањеног пушења".

- Пушење се распало јер је Сејо једног дана дошао до мене и рекао ми да не може више са мном да ради. Попили смо пиво, ја сам био сј*бан. Схватио сам да мој живот добија потпуно другу димензију. Ја тај разговор чак нисам осетио као да се распада бенд, него да Сејо више није са мном - каже Неле. 

Сејо и он се нису растали због националности, тврди Неле. Каже да не зна тачан разлог због којег је Сејо раскинуо сарадњу с њим.

Фото: М. Лабудовић, Н. Фифић

 

- Наставио је да ради са мојим братом, а ја сам отишао у Београд. Чули смо се и видели после рата, причали смо... Тешко да можемо да имамо исти поглед после рата - рекао је. Сматра да тешко може променити мишљење људи о себи.

Не одбацује могућност да се поновно види са Сејом.

- Зашто не? Налазили смо се. Пре него што је дошло до скандала, имали смо три, четири топла, врућа састанка. Први је био диван, с неколико пива и лепом мезом - каже Неле и открива да је он предложио да на име "Забрањено пушење" имају право обојица.

Неле је рекао и да неће Сеји Сексону бранити извођење песама које је написао.

БОНУС ВИДЕО: