Директорка те установе Сузана Липић поручује да је истрага у току, те да "школа неће пропустити нити афирмисати било какву насилну ситуацију". Информацију о случају вршњачког насиља открио је један од родитеља одељења у које иде и дете које су другари тукли. За тај случај су сазнали, како каже, на недавном родитељском састанку, а од дететове мајке. Наводно је дечак месецима изложен вршњачком насиљу.

Родитељ је испричао да су два одељења седмог разреда имали заједнички час физичког васпитања, а да је за то време дечак, кинески држављанин, остао у свлачионици и играо се на телефону. Потом су, како она тврди, дошла три дечака, један га је држао док га је други тукао. Дечак, кинески држављанин, наводно, у руци је том приликом имао хемијску оловку и бранећи се убо је једног од дечака у мајицу.

Дечак сутрадан дошао са ножем у школу

Када је покушао да изађе, дечаци су га „срушили на под, шутирали и пљували“. То су, према речима родитеља, "гледала два дечака" која, како каже, нису реаговали, нити су наставник и полицајац у школи знали шта се дешава.

Фото: Профимедиа/Илустрација

 

Родитељ даље прича да је ученик кинеске националности сутрадан дошао у школу са ножем и показао га другарицама из одељења.

- Према нашем мишљењу, то је био вапај да неко обрати пажњу на њега, јер он да је хтео нешто да уради, урадио би. Не оправдавам тај потез, дајте му укор или смањите оцену из владања. Замислите да је он тај дан, када је понео нож, налетео на ту двојицу која га редовно малтретирају, да је су га они опет нешто малтретирали... и да се не дај Боже понови "Рибникар“ - прича нам један од забринутих родитеља.

Наглашава да сматрају да и њему треба изрећи неку меру, али да желе „да се насилници склоне из школа“.

Родитељ наглашава да ово није први пут да се дешава вршњачко насиље, те да су за то сазнали на састанку од пре два дана.

- Ми смо питали шта треба да се деси да неко буде избачен из школе и на то нисмо добили одговор и очајни смо. Не знам да ли ми очекујемо превише као родитељи, јер смо у прошлом веку ишли у основну школу, где се избациш из школе, напише се насилно понашање па да видимо где ћеш да се упишеш. Нама није свеједно, поготово после свега што се десило у последњих месец дана - каже забринути родитељ.

Директорка тврди да је "све под контролом"

Директорка школе рекла је да нису знали да је вршњачко насиље трајало, да то тек утврђују, додајући да је "све под контролом".

Липић наглашава да потпуно разуме забринутост родитеља, али и поручује да случај нико није занемарио или препустио, већ да све раде у сарадњи са надлежним институцијама.

- Не можемо ми ништа мимо закона да радимо. Камо среће да имамо више психолога и педагога, да их укључимо у рад са децом, да им помогнемо на прави начин. Потпуно разумем забринутост родитеља, али школа заиста све предузима - тврди Липић.

Одговарајући на питање какве ће санкције бити, каже да је процес покренут и да постоји протокол о поступању. Појаснила је да се прво утврде околности шта се десило, узму се изјаве, а да се васпитно дисциплински поступак покреће ако има елемената.

Помоћу камера ће прецизније утврдити шта се десило

Директорка школе је појаснила да је део ходника који је затворен вратима, сплетом околности покривен камером, појашњавајући да су камере ту због пожара који је избио пре две године у свлачионици.

- Зато имамо прилике да прецизније утврдимо шта се заиста десило у том делу школе. Не би могли ни да утврдимо шта је било у свлачионици, јер наравно да не бисмо стављали тамо камере, већ је у том делу мало јаснији преглед шта се тачно десило - појаснила је она.

Сматра да би било неозбиљно да о томе прича пре него што се покаже родитељима ученика и пре него се дају изјаве.

(Курир/Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

Кућа у којој је дечак (13) секиром напао мајку и сина

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".