Ово је прва федерална оптужница у историји САД против неког од бивших америчких председника, преноси Глас Америке.

Убрзо по објави ових информација Доналд Трамп је почео нову кампању прикупљања новца за своју кандидатуру за председничке изборе 2024. године.

Он је фаворит међу републиканским кандидатима за номинацију.

У протеклим данима, Трамп и његови сарадници припремали су се за потенцијалну оптужницу, с обзиром да је његовим адвокатима предочено да је он предмет истраге.

Министарство правде није јавно потврдило оптужницу, али су две особе упознате са ситуацијом без одобрења да о томе јавно говоре ,потврдиле су за новинску агенцију АП да оптужница садржи седам тачака.

Шта се ставља на терет Доналду Трампу

Нујорк тајмс је известио да се Трампу на терет ставља завера за опструкцију правде, давање лажних изјава, као и свесно задржавање тајни о националној одбрани, као облик кршења Закона о шпијунажи.

Његов адвокат потврдио је ове наводе за ЦНН.

Вишемесечну истрагу је предводио специјални тужилац Џек Смит, а фокус је био на томе да ли је Трамп прекршио закон неовлашћено задржавајући поверљиве документе, односно, да ли је предузео кораке да изврши опструкцију владних напора да пронађе та документа.

Пре тога, Трампови адвокати су наводили да су сви такви документи враћени влади.

Овај случај представља још један правни изазов за Трампа, против којег је недавно у Њујорку подигнута оптужница по 34 тачке у случају покушаја заташкавања ванбрачне афере за време кампање за председничке изборе.

Против њега се такође воде истраге у Вашингтону и Атланти, које би могле да резултирају кривичним оптужницама.

Специјални тужилац Смит против Трампа води истрагу о томе да ли су он и његови савезници покушали да пониште победу Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020. године.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".