Др. Деирдре Барретт, психолог с Харвардске медицинске школе, тврди да пси доживљавају сличне снове као и људи, а вероватно се у њима појављују и њихови власници.

Док се власници паса надају да њихов пас има мирне снове, прихватили су да никада неће доиста знати што им се догађа у глави. Али, једна психологиња с Харварда тврди да има одговоре за којима смо сви трагали. Др. Деирдре Барретт, клиничка и еволуцијска психологиња с Харвардске медицинске школе, објавила је студију о томе што пси сањају. Рекла је да пси вероватно сањају о својим свакодневним искуствима, баш као и људи, што значи да постоји велика вероватноћа да сањају своје власнике, пише Миррор.

Додала је да људи сањају о истим стварима које их занимају дању, иако више визуално и мање логично, те да нема разлога мислити да су животиње другачије. "Будући да су пси уопштено изузетно привржени својим власницима, вероватно ваш пас сања ваше лице, ваш мирис и да вам угађа или смета", тврди ова докторица.

Foto:Profimedia

 

Иако не постоји начин да са сигурношћу знамо о чему пас сања, др. Барретт каже да је вероватно да сањају о трчању када им шапе или ноге почну трзати или комуницирају с другим псом или човеком када почну лајати.

Она каже да већина животиња има сличне циклусе спавања као људи, пролазећи кроз лагану, дубоку и РЕМ фазу сна. Људи сањају током РЕМ фазе (Рапид Еyе Мовемент) спавања, па је претпоставка да тада сањају и животиње. Код људи РЕМ спавање обично почиње 90 минута након што утону у сан и траје између пет и 15 минута, при чему се сваки циклус продужава током ноћи.

Др. Барретт каже да власници могу покушати побољшати снове својих паса тако што ће их изложити ‘сретним дневним искуствима’ и осигурати им сигурно и угодно окружење за одмор током ноћи. Али, када је реч о ноћним морама, Амерички кинолошки клуб саветује власницима да никада не буде своје псе јер би могли агресивно реагирати на особу која их пробуди. “Нису сви људски снови добри. Закључујемо да и пси могу имати ноћне море. Те је ноћне море тешко гледати. Може бити примамљиво пробудити свог пса како бисте га утешили, као што бисте учинили с дететом, али постоје неки ризици повезани с псећим ноћним морама на које бисте требали припазити”, саопштили су они.

“Ако сте се икада пробудили из страшног сна, знате да да вам је требало времена да се сетите где сте и с ким сте. Као и неки људи, пси могу агресивно реаговати на особу која их буди. То може бити опасно, посебно за децу”, објашњавају из овог клуба

"Најбоља ствар коју можете учинити за пса за којег мислите да лоше сања је да причекате да се ваш пас пробуди и будете ту да га утешите”

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".