У селу Репушевићи надомак Вишеграда је 13. марта у руке ОЗНЕ пао и генерал Југословенске војске у отаџбини Драгољуб Михаиловић. Вест је обишла муњевито свет. Тито је лично јавио Стаљину вести и на истоку је информација о хапшењу дочекана са одушевљенем, док је запад био скептичан и огорчен.

Тито је вест добио од Леке Ранковића и ту вест је дочекао у Варшави.

Порука министра унутрашњих послова ФНРЈ Александра Ранковића упућена председнику Владе ФНРЈ маршалу Јосипу Брозу Титу о хапшењу Драже Михаиловића:

Друже Маршале,

претпостављени задатак у потпуности је извршила група официра ОЗНЕ. Издајник Дража је ухваћен и већ се налази у Београду. Том приликом убијен је капетан Васиљевић и још три Дражина пратиоца. Ми нисмо имали губитака. Без пред. плана и помоћи К. не би могли открити и ухватити Дражу јер је савршено био законс., окружен и чуван од окореле банде.

И даље држимо све у највећој тајности, ма да се нешто зна на терену где је извршена оружана акција. Једино се не зна каква је судбина задесила Дражу том приликом. Наша малобројна група официра морала се брзо извлачити и зато су погинули бандити остали незакопани недалеко од Дражине јазбине.

Последњи дани Драже Михаиловића

Фото: Архива Новости

 

Јосиф Маловић, партизански првоборац и главни иследник у случају "Суђење Драгољубу Дражи Михаиловићу и осталим колаборационистима за издају и ратне злочине почињене на простору Југославије за време рата (1941 - 1945)" је објавио своја сећања.

Између осталог, навео је и како је Дража Михаиловић проводио време чекајући суђење и пресуду. Налазио се у малој ћелији у седишту ОЗНЕ где није било ничега осим гвозденог кревета са војничким ћебетом. Ту је Михаиловић проводио време у простој војничкој блузи и цокулама без пертли са све лисицама на рукама. Било му је дозвољено да чита.

- Највише времена је проводио уз књигу. Није се одвајао од Стендаловог "Пармског картузијанског манастира". Дочитавао га је ко зна колико пута и то на француском - сведочио је иследник.

Ово је било последње дело које је Михаиловић прочитао пре стрељања. То је роман о изгубљеним илузијама. Радња се дешава у Италији почетком 19. века и говори о човеку који сања о слави и љубави. Сан о успеху на бојном пољу у Наполеоновој војсци неће се остварити, али ће препознати љубав свог живота у девојци, ћерци свог тамничара.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".