Опоравак ће, наводи Грујичићева, трајати дуго, што и сами знају и из искуства.

- То је кичмена мождина. Питање је, такође, и брахијалног плексуса на десној страни. Леву руку је прилично добро покретао и пре те операције. Шта ће бити с ногама, све је неизвесно. Најважније је да он верује да може да се опорави. Психичко стање је јако битно. Немам информацију у каквом је тренутно стању. Док је био у Београду имао је фазе и расположења и нерасположења. Млад је, дечак који је био врло активан, одједном је постао завистан од комплете туђе неге. Није лако - објашњава проф. Грујичић.

С дечаком су у Чикаго отишли и родитељи, који су, иначе, доктори.

- Надам да ће они, као лекари, моћи да виде каква је то врста рехабилитације на којој је дете и све што немамо овде у земљи па да то и уводимо. Увек, и када се прати неки пацијент, човек може много да научи, да види да ли постоји нека новина, да ли можда ми нешто радимо боље не го они. Од свакога можете нешто да научите - каже министарка.

Фото: Д. Миловановић

 

Девојка рањена у маскару у Младеновца којој је ампутирана шака је на рехабилитацији.

- Када прође рехебилитација видеће се да ли је погодна за ту роботичку шаку. РФЗО је преузео обавезу да све то финансира. Када се у било којој породици десе такве трагедије, увек је потребна помоћ. Али не сме се причати да држава неће платити оно што је строго везано за здравље и да се за то скупља новац. Треба скупити новац тим родитељима, породици, њој самој треба помоћи јер је ипак остала без шаке. Али, држава ће све што је везано за здравство у случају све те деце и тих младих људи који су повређени, учинити све и платити све - наводи Грујичићева.

Додаје и да је девојчица, која преминула у "Тиршовој" 12 дана након масакра у "Рибникару", нажалост, од старта била мождано мртва.

- Али ми смо ипак до краја радили све што смо могли. Знате да тиме идете и против медицине, јер је дете мождано мртво, али је дете и морате да учините све што можете - наводи министарка.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

ИСПРЕД ШКОЛЕ МРТВА ТИШИНА: Велики број грађана одају почаст у књизи жалости

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".