Малинсон (85) је детаље спаслачке мисије од пре 50 година када је са својим сапутником Роџером Чепманом (28) пао на дно Келтског мора близу обале Ирске, испричао у исповести за "Дејли мејл". Он је навео да је са колегом спасен сигурне смрти и то 10 сати пре него што им је истекла залиха кисеоника. То је и до дан данас остала најуспешнија подводна спасилачка мисија икад. Пре него што је испричао детаље о томе како је спасен, поводом нестале подморнице "OceanGate" навео је да има јако лош предосећај.

- Овде је нешто озбиљно пошло по злу - казао је Малинсон.

У време драме, Малинсон је имао 35 година и троје деце, а Чепман само 28 година. У подморницу су ушли да би под водом наместили сигнал за телефонију и посао су успешно завршили. Међутим, подморница "Пајс III" нестала је под водом после хаварије и квара, а Малинсон тврди да је за све криви људски немар. 

Фото: Профимедиа

 

- Ронилац је погрешно везао сајле, због чега је дошло до квара. Кад смо мислили да смо завршили посао и почели да се пењемо ка врху, пловило је нагло задрхтало и суновратило се ка дну мора за само 26 секунди! Били смо на дубини од око 480 метара - казао је Малинсон.

Упркос стравичном паду, подморница је биле неоштећена, а двочлана посада у мрклом мраку.

- Било је језиво. Нисмо знали шта нас је снашло. Искључили смо сву електричну опрему у подморници како би смањили ризик од пожара. Седели смо у мрклом мраку, а ја сам узео свеску која је стајала поред мене и у њу, онако по осећају, написао: "На дну". 

Како додаје, убрзо се оријентисао у мраку, па је са колегом почео да размишља шта су им највећи проблеми. 

Фото: Јавно власништво

 

- Имали смо ниске залихе кисеоника, а морали смо и да пазимо да ниво угљен диоксида не пређе горњу границу у пловилу јер би то за нас могло бити погубно. У броду је било језиво хладно, а хране смо имали јако мало. Поделили смо лименку лимунаде и јели мало млека у праху. Плашили смо се да ћемо заспати, јер у том случају се вероватно не бисмо ни пробудили - казао је Малинсон.

 

 

 

 

Затим је истакао да је притисак воде на пловило био толико јак да се сваког тренутка плашио да подморница неће издржати. Да би се смирио, у глави је понављао речи и тактове омиљених песама, а руке је померао у ритму да би одржао топлоту тела. 

- Спасиоци су покушавали да нас контактирају, али су их у томе ометали делфини. Схватили смо да имамо кисеоника за 80 сати на дну. За то време су морали да нас извуку.

У великој операцији спасавања учествовало је неколико бродова. Првих пар покушаја да спасу посаду је пропало, а времена је било све мање. 

Коначно, после 70 сати проведених у подморници, пар је спасен. Малинсон наводи да је извлачење било драматично и да је имао осећај као да се налази унутар неког великог медведа који је полудео. Кад су их извукли до спасилачког брода, били су невиђено исцрпљени. Одвели су их у болницу где им је указана помоћ.

БОНУС ВИДЕО:

КУЉА ВОДА НА СВЕ СТРАНЕ: Снимак оштећења на брани Каховскаја

(МОНДО)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".