"Добар дан, подигла бих доларе и евре са рачуна, хитно ми је потребан новац'', рекла је службенику пословнице Ловћен банке смештеној у приземљу зграде у једној улици у Херцег Новом жена која се представила као стална клијенткиња, пише Јутарњи лист у тексту о превари и пљачки банке у Херцег Новом, која је, како се наводи достојна чувене ''Куће од папира''.

"Али, не можемо да вам исплатимо новац, немамо толико у пословници", одговорио јој је банкарски службеник. Трудио се да буде што љубазнији јер је пред собом, према подацима с банковне картице и личне карте, имао клијенткињу Будванку, успешну пословну жену са западноевропском адресом која је на девизном рачуну имала 230.000 еура и 1,2 милиона америчких долара, пише "Јутарњи лист".

Није превише испитивао о разлозима зашто жели одмах да подигне скоро 1,3 милиона евра који је стекла тргујући деоницама. Није је познавао, пише хрватски лист, јер рачун с којег је хтела да подигне новац није отворила у тој пословници, али је професионално решавао њен захтев. "Новац ће бити спреман сутра у 15.30 сати", одговорио је након што је проверио с трезором и техничком службом када могу да му припреме новац, јер ретко која мања пословница држи толики новац без обзира на мере заштите.

Фото: Принтскрин

 

"Али, молим вас, хитно је, може ли да буде исплата ујутру?!",питала је клијенткиња. Можда је у подсвести очекивао неку награду, окренуо је неколико бројева и обрадовао је реченицом: "Дођите у 10.30 часова, исплатићемо вам новац." Захвалила му је и отишла.

Сутра ујутру дошла таксијем

Сутра ујутру, 12. априла у 10.30 часова, дошла је таксијем пред банку и отворила врата пословнице смештене код херцегновског Старог града. Обучена у белу мајицу, сако и црну сукњу, у левој руци носила је торбу који је имала и дан пре. Сунчане наочаре држала је на коси. Камере ће касније забежити њен улазак и, упоређујући снимак с оним од претходног дана, уз исказ службеника недвосмислено установити да је била исто обичена и да је то она иста жена која је дан пре ненајављено затражила исплату целокупне уштеђевине са рачуна. Ушла је, показала документа, спремила 1,3 милиона евра у ранац и ишетала из банке.

Банкару се појавила сумња, јавила се и права власница рачуна

Банкару се накратко појавила сумња јер га је замолила да о исплати не говори члановима њене фамилије, који су такође имали пуномоћ за располагање новцем. Но, није му то био знак за узбуну, пише Јутарњи лист. Дан након што је исплатио новац банку је назвала стварна власница рачуна.

Фото: Н. Скендерија

 

"Али, ја нисам тражила никакву исплату", рекла му је Будванка М.О. Банкар се шокирао. Информација да су жртве преваре брзо је дошла до руководства банке али и главних деоничара, углавном црногорских пословних људи. Кад су у банци схватили да су преварени, обавестили су полицију у Херцег Новом, а случај је под своје узело и руководство црногорске полиције у Подгорици.

Одмах је испитан службеник који је исплатио новац, “скинути” су снимци надзорних камера, обављен је разговор с правом клијенткињом М.О. која је појаснила да је назвала свог банкара 13. априла ради провера колико новца може подићи да не би прекорачила лимит на рачуну јер јој ускоро треба на рачун бити уплаћена већа количина новца из иностранства.

Међутим, није било ни говора да ће подићи сав новац. Убрзо се установило да је жена која је 'почистила' њен рачун имала лажну личну карту али сви подаци стварне власнице рачуна били су исти. Истрага је кренула у неколико праваца – како се преваранткиња домогла података праве власнице, ко је могао да зна да има толико новца на рачуну, ко јој је израдио документе, је ли преваранткиња имала помагаче, јесу ли се задржали у Црној Гори или су негде отпутовали.

Огласила се и банка

Ловћен банка 15. априла обавестила је клијенте и јавност да се 12. априла 2023. године у филијали те банке у Херцег Новом догодила превара од стране Н. Н. особе, уз употребу лажних докумената у случају једног клијента. "Предузете су све мере да се оштећени клијент у целости заштити, уз напомену да се ради о изолованом случају који је покривен полисом осигурања и који не може утицати на редовно функционисање Банке. У циљу спровођења квалитетне истраге преваре у Ловћен банци ће се у потпуности ставити на располагање надлежним државним органима и уједно обавештава јавност да неће давати изјаве како не би реметила даљи ток истраге, саопштено је 'Вијестима' из Ловћен банке.

Ловћен банка се више није оглашавала, а на крају саопштења су захвалили клијентима на указаном поверењу и додали да се радују будућој сарадњи и заједничким успесима. Али, највише су се радовале веште варалице које су се домогле милионског износа евра осмисливши превару достојну балканске верзије 'Куће од папира' у којој су неки од протагониста с балканских простора. Да ли им је то била инспирација, ко зна.

И док је мистериозна црнка нестала, полиција је спроводила истрагу у тишини не оглашавајући се о томе у којем смеру иде. Провераване су надзорне камере, било је на десетине разговора, радио се профил могућих починилаца.

Троје људи под истрагом

Ипак, ове недеље је дошло до великог напретка у истрази. Према писању портала 'Српскаинфо', за милионску пљачку осумњичени су Ивана А., Саша К. и Марко Д., троје држављана БиХ, који су тренутно под истрагом Окружног јавног тужилаштва у Требињу. Портал преноси да су осумњичени Ивана А. и Саша К. након саслушања пуштени да се бране са слободе, а одлука о осумњиченом Марку Д. биће донесена накнадно.

Још раније медији су спекулисали, али полиција се није оглашавала о томе да је познат идентитет преваранткиње која је била део криминалне групе из БиХ која је осмислила и спровела превару. Објављено је тако да је фалсификована лична карта издата 10. октобра прошле године у будванској полицији, одакле је и клијенткиња банке. А онда је у среду уследио велики помак.

МУП Републике Српске у Бања Луци саопштио је да су полицијски службеници Управе криминалистичке полиције и Полицијске управе Требиње Министарства унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи с припадницима МУП-а Црне Горе, а под надзором Окружног јавног тужилаштва Требиње, започели акцију кодног назива “Ловћен” која се односи на расветљавање кривичног дела преваре почињене 12. априла ове године у Црној Гори где је Н. Н. особа користећи се фалсификованом личним документом с рачуна оштећене подигла новац у износу од 1,3 милиона евра.

На подручју Бање Луке и Требиња извршени су претреси на више локација које користе особе с иницијалима С. К., И. А. и М. Д., а где је пронађено и одузето око 50.000 КМ, већа количина оружја и муниције, наркотика – око три килограма марихуане, као и други предмети који се могу довести у везу с извршењем преваре у банци, али и других кривичних дела прописаних Кривичним законом Републике Српске, саопштили су из МУП-а. Објавили су и неке фотографије новчаница, оружја и дроге које су запленили.

БОНУС ВИДЕО:

Евакуација зграда Скупштине Црне Горе због дојаве о бомби

(Јутарњи лист)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".