Док за неке видети банану залепљену лепљивом траком за зид значи бити надомак сензационалног тренутка у новијој уметности, за друге је то лако доступна ужина.

У четвртак је студент уметности с Националног универзитета у Сеулу открио у коју категорију спада, када је уклонио воће, иначе култно дело италијанског уметника Мауризиа Цаттелана, са зида у Музеју уметности Лееум у Сеулу, у Јужној Кореји. Затим га је појео.

Foto:Profimedia

 

- Ученик је музеју рекао да је појео банану јер је био гладан - рекао је гласноговорник музеја за ЦНН у телефонском разговору.

Дело под називом 'Цомедиан', постало је један од највиралнијих тренутака у свету уметности када је продано за 120.000 долара на Арт Басел Миами Беацху у децембру 2019. године. Два друга издања дела такође су продана на сајму.

Банану редовно мењају

Након што појео воће, ученик је залепио кору натраг на зид. Музеј је кору касније заменио свежом бананом.

- Догодило се изненада, па нису преузете никакве посебне радње. Уметник  је обавештен о инциденту, али није имао никакву реакцију на то - додао је гласноговорник музеја.

Дело је дио Цаттеланове самосталне изложбе WЕ која је тренутно изложена у музеју у Сеулу, све до 16. августа. Сама банана редовито се мења, свака два до три дана, те није на продају.

Цаттелан је познат по сатиричним делима која изазивају популарну културу, често изазивајући расправе око концептуалне уметности.

Прво издање 'Цомедиана' исто појели

Ово ипак није био први пут дај е неко помислио да је уметничко дело заправо одлична ужина.

Наиме, након што је прво издање 'Цомедиана' продато 2019., уметник Давид Датуна је зграбио је банану изложену у галерији Перротин у Арт Баселу у Мајамију и прогутао је док су запрепашћени проматрачи гледали. Датуна је уживао у штосу, објавивши на Инстаграму у то време да 'стварно воли ову инсталацију те да је врло је укусна'.  Касније је бранио тај чин назвавши га уметничким перформансом, а не вандалским чином.

Пре распродаје уметности, из галерије Перротин су рекли да су банане 'симбол глобалне трговине, двосмислености, као и класично средство за хумор'.

Битка за ауторска права

Уметничко дело уплетено је и у битку за ауторска права.

Године 2022. Јое Морфорд, уметник из Глендалеа у Калифорнији, тврдио је да је Цаттелан плагирао његово уметничко дело из 2000. под називом 'Банана и наранџа', на којем се виде плодови залепљени љепљивом траком на осликане зелене позадине на зиду.

Према судским документима, Морфорд, који се заступа сам, регистровао је уметничко дело при Уреду за ауторска права САД-а и објавио дело на својој web страници, Фацебоок и YоуТубе налозима много пре него што је Цаттелан створио дело 'Цомедиан'.
Цаттеланови адвокати тврде да  Морфорд 'нема ваљана ауторска права' на елементе уметничког дела, односно банану и љепљиву траку залепљену уза зид.

Foto:Profimedia

 

Вредност једног од Цаттеланових виралних уметничких дела, WЦ шоља од 18-каратног злата под именом 'Америца', процењена је на око шест милиона долара. Први пут је постављена у Гуггенхеиму у Неw Yорку 2016. и била је отворен за кориштење посетиоца. У 2019. години украдена је из родне куће Wинстона Цхурцхилла у палати Блеинхеим у Енглеској где је била изложена. Никада је нису пронашли.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".