- Ученици и полазници који нису били у могућности из оправданих разлога да приступе завршном испиту у јунском року моћи ће то да ураде од 16 до 18 августа, уз спровођење исте процедуре као у јунском року - навео в. д. министар просвете Ђорђе Милићевић.

Он је рекао да ће листу жеља ученици моћи да поднесу путем портала Моја средња школа уз могућност неограничених измена и допуна до петка 30. јуна до 15 часова, те ће попуњавање листе жеља и упис у средњу школу преко портала моћи да ураде и сви они које се тренутно налазе у иностранству.

Родитељи ће 3. јула од 8 часова на порталу Моја средња школа имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама, што је десет дана раније у односу на претходну годину.

Просечан број бодова, од укупно 20 на тесту - српски језик - 10.73, математика - 11.89, на изабраном тесту најбоља су постигнућа била из предмета који су ученици најмање бирали - хемија - 16.06 и физика - 15.57, затим из географије остварили су - 14.63, биологије - 13.93 и историје - 13.59 бодова.

Поред тестова на српском језику, ученици су полагали и тестове и на осам језика националних мањина.

Према министровим речима, за упис ученика у први разред средње школе за школску 2023/2024. годину, планирано је 75.853 места. Највише места по образовним профилима планирано је у гимназијама 24%, затим у електротехници 11%, економији, праву и администрацији, као и машинству и обради метала по 10.4% и на дуалним профилима 3782 места.

- Највећи индекс популарности у прошлој години имали су смерови гимназија (друштвено-језички, природно-математички и општи тип) у гимназијама у Новом Саду и Београду. Велики индекс популарности имали су образовни профили у медицинским школама у Врању, Новом Саду, Новом Пазару, Земуну - рекао је Милићевић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".