На настављено главном претресу саслушана су три сведока, бивши шеф Одсека за борбу против корупције УКП Дарко Луковић, његов тадашњи заменик Милић Мојовић и шеф Одсека за борбу против корупције у Новом Саду Никола Голубовић, а главна тема доказног поступка била је оперативна обрада под називом "Кроше", када је на мерама био некадашњи генерални директор ЈП Србија шуме Игора Брауновића, а спорни снимак настао је у његовом разговору са покојним оцем некадашњег министа унутрашњих послова Небојше Стефановића, Бранком Стефановићем у ресторану Максим.

Сведоци су испитани један по један, а услед контрадикторних изјава некадашњег начелника Луковића и његовог заменика Мојовића, судија је наложила и одржала њихово суочење.

- Што се тиче конкретног снимка ја сам био био неко ко је организовао рад и ишло је преко мене ангажовања свих других служби, али се нисам мешао у рад оперативаца. Сећам се снимка из ресторана, а касније сам сазнао и да сам га ја преузео и то кад сам видео свој потпис на томе. Ја сам касније прегледао снимак, али на њему није било ништо што је нас тада занимлао, јер то нису била лица која се била предмет наших истрага тада - рекао је Мојовић у својој изјави и на питања одговорио да он јесте потписао потврду, да је имао састанке са челницима УКП, али не конктетно везано за снимак, већ за друге предмете на којима су се помињале све оперативне обраде на којима су радили.

Луковић је касније испричао да је он за снимак сазнао тек пошто је Мојовић дошао у његову канцеларију са диском.

- Ја се сећам да је оперативна обрада под називом „кроше“ била пре пар година, мене је тада мој заменик обавестио да се на састанку са нашом метом Игором Брауновићем био отац тадашњег министра полиције. Он ми је рекао да је на састанку који се касније одиграо са начелником УКП Дејаном Ковачевићем договорено да се тај снимак не обрађује јер на састанку нису били они које смо очекивали и да нису предмет нашег поступања. После пар дана су у моју канцеларију ушли мој заменик и колега Лазић, донели диск и рекили да су га преслушали и да нема ништа инкриминушуће. Ја сам питао одакле тај диск и они су рекли да је одлука промењена и да диск није званично преузет. Ја сам тражио потврду, реклу да она не постоји.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

 

Кад му је судија показала потврду он је рекао да је "изненађен и да није знао да је његов заменик то потписао".

Судија их је због ових изјава суочила, а Мојовић је касније изјавио да су они само "проточни бојлер у процедурама".

Такође, Луковић је изјавио да су они имали информације да је Брауновић требало да се нађе са неким, највероватније прими мито и добије инструкције за намештање тендера јавних набавки, а да је састанак отишао у другом правцу. Он је рекао и да потврда никада није стигла у Нови Сад сто је потврдио и Голубовић.

- Потврда није стигла у Нови Сад, а мени је за тај снимак речено да га заборавим То ми је рекао или координатрор одсека за борби против корупције или заменик Милић Мојовић или неко од координатора, а не знам ни да је требало да буде примопредаје коју су помињала претходва два сведока, односно нисам имао информације о тендеру и јавним набавкама, као ни о миту - рекао је Голубовић.

Судија је констатовала да нема више питања за сведоке и наредно рочиште заказала за 13. септембар у 10 часова.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

 

Подсетимо, Игор Брауновић, вршилац дужности генералног директора ЈП Србијашуме, и Бранко Стефановић, покојни отац бившег министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, у мају 2019. године договарали су отварање стрељане на Кошутњаку. Договор о отварању стрељане постигнут је у башти ресторана Максим, где су Стефановић и Брауновић седели са још два мушкарца. Оно што они у том тренутку нису знали је да је Брауновић био на мерама тајног праћења и да је сто до њих седело двоје полицијских службеника снимајући сваку изговорену реч.

Хркаловић се сумњичи да је утицала да се тужилаштву не доставе на време извештаји о вештачењу телефона Вељка Беливука у предмету “убиства на шинама”, као и да је, заједно са Шушњићем, ставила на “фиктивне мере” надзора криминалца Дарка Елеза, како би га заштитила од стварне истраге.

БОНУС ВИДЕО:

СРПКИЊА ПОРУЧИЛА КУРТИЈЕВОЈ ПОЛИЦИЈИ: "Нећеш да ме тераш из моје куће, ево хапсите ме"

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".