Најчешћа теорија јесте она о "8 чаша воде дневно", која већини људи звучи неизводљиво. Међутим, нутриционисткиња Марија Ђурковић открива шта се заправо крије иза те реченице:

- Сигурна сам да знате за оно чувено правило "8 чаша воде на дан", али требало би да знате и да је оно погрешно. 

Када вам дајем било какав савет везано за исхрану, увек нагласим да је реч о општим препорукама и да исте количине хране не могу бити идеалне за свакога.

А сада узмите у обзир да вода чини најмање 60 посто тела одраслог човека и да је потребна свим живим ћелијама у нашем организму, како би функционисале правилно.

Фото: Профимедиа

 

 

Без хране би човек могао да издржи и до три недеље, али без воде само 4 дана (без излагања сунцу и топлоти, највише 7). То нам говори колико је вода важна - каже нутриционисткиња и додаје:

- На питања која ми пречесто постављате о детокс напицима, а на која вам ја сваки пут одговорим да не постоје и да организам сам врши ту функцију, можда би било исправније одговорити да је тај напитак - вода. Она је тај погон за правилан рад органа и то "чудо" које тражите.

Колико нам је воде уопште потребно, ако је правило 8 чаша погрешно?

Као и за храну, и за воду се препоруке разликују, а најисправнији прорачун направићете ако рачунате да је то 30-35 мл, по килограму телесне масе.

Фото: Профимедиа

 

 

Том рачуницом, 8 чаша би одговарало особи од 60-70 кг, али ако сте тежи, треба да повећате унос.

Можда вам то звучи много, али не заборавите да воду уносимо и кроз храну, пре свега воће и поврће. Ако се храните здраво и обезбеђујете довољне количине ових намирница, кроз њих обезбедите око 20-30 посто препорученог дневног уноса воде - истиче нутриционисткиња.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".