Шетња је увек добра идеја, рећи ће вам то стручњаци за фитнес али и ментално здравље, која се у пракси сама потврди чак и након кратког периода упражњавања. Једноставно, тело је, када се навикне, само „тражи“ а у комплету се осећамо боље, здравије, расположеније.

Савремени начин живота приморава нас да сатима седимо испред рачунара без физичке активности, па нам такав начин живота неосетно пређе у свакодневну рутину. Под плаштом недостатка времена јер се највећи део дана проведе у раду, неретко се вечерњи сати сведу уз седење испред телевизора или опет рачунара, уз оно што је логични додатак: грицкалице, пиће… И то је онда у крајњем резултату још седења, зар не?

Није лако, али макар покушајте! Здравствене предности вечерње шетње су невероватне, а ефекти се примећују веома брзо. Када кренете, нећете више имати проблем са мотивацијом. Овај вид физичке активности посебно је значајан ако имате навику да вечерате.

1. Ако вечерња шетња прерасте у редован тренинг имаћемо више енергије

Ходање је вежба која се сматра једним од најздравијих начина за повећање нивоа енергије. Иако сте вероватно уморни, вечерња шетња вас и поред ангажовања тела неће уморити додатно, напротив. Ниво наше енергије ће се повећати. За то је довољно од 30 минута до сат времена.

2. Природни осећај опуштености

После дугог дана, нема ничег бољег од шетње која ће нам разбистрити ум и помоћи да се опустимо. Вечерња шетња ангажоваће мишиће које углавном не користиимо много током дана. Заузврат, то помаже у опуштању тела и ума, смањује стрес и анксиозност. Побољшање расположења је логична последица опуштања.

3. Више квалитетног сна
 

Правилан, ефективан и континуиран сан је важан јер нашем телу треба одмор. Недостатак сна негативно утиче тело али и ум, јер када смо нанаспавани, нисмо добро, нисмо задовољни, немамо довољно капацитета за свакодневне активности. Редовна вечерња помаже у опуштању тела пред сан уз смањење стреса.

4. Вечерња шетња је велика помоћ код варења

Шетња после вечере убрзава метаболизам и помоћи ће нам правилно варимо храну. Ако вечерате редовно а после тога идете у шетњу, обавезно сачекајте да прође пола сата од оброка. Немојте излазити одмах и немојте давати јак темпо шетњи.

5. Мање болова у леђима

Вечерње шетње могу да помогну особама које пате од болова у леђима. После целодневних послова, седења у канцеларији или испред рачунара, сви мишићи наших леђа су напети. Шетња на крају дана ефикасно помаже посебно у ублажавању укочености и болова у доњем делу леђа.

6. Утиче на регулацију високог крвног притиска

Једна од најважнијих здравствених предности вечерњих шетњи је то што помажу у смањењу високог крвног притиска, као и код хипертензије. Када се наше тело и ум осећају опуштено, наш крвни притисак остаје на задовољавајућем нивоу, ако немамо хроничну хипертензију. Вечерња шетња не само да помаже у снижавању крвног притиска, она и побољшава рад срца и смањује ризик од срчаних болести.

7. Јача имунски систем

Излазак у вечерњу шетњу је модус вежбе односно физичке активности који ангажује дословно сваки део нашег тела. Од тога имунски систем има велике користи, а то значи да се и наше опште здравље побољшава. Добијамо додатну снагу да се боримо против различитих здравствених проблема и искушења, као и бољу заштиту од инфекција.

8. Појачава мишићну снагу

Брзе вечерње шетње могу да помогну да ојачамо мишиће. Мишићи, а самим тим постура целог тела биће стабилнија, чвршћа, али и флексибилнија. Без јаких мишића нема ни стабилне коштано-зглобне масе, тако да је корист вишеструка.

9. Бржи губитак килограма

Уз све наведено, брзе вечерње шетње су одличан начин да скинемо вишак килограма. Још једна додатна предност је смањени ризик од гојазности. Није нам потребан ригорозан режим вежбања да бисмо изгубили на тежини ако то желимо. Свакодневна шетња значајно помаже у контроли тежине и процесу мршављења.

10. Више вечерње шетње, мање шансе за депресију


Опуштање, доста кисеоника и пуштање лоших мисли да оду од нас смањује ризик од депресије. Осећаћемо се позитивније и ведрије, бити боље расположени и мање тужни ако нас нешто мучи.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".