Још од наших предака наследили смо разне обичаје и веровање која се везују за овај празник, а један од њих је и обичај са јабукама.

На празник се поклањају јабуке, а верује се да за срећу треба припремити колач, односно питу од јабука која се назива петровача.

Фото: Јутјуб принтскрин/Kuhinja za 10

 

Састојци:

-1 кг јабука
-1 шоља уља
-1 шоља гриза
-6 кашике шећера (може и смеђи)-коре за питу (могу и хељдине)
- цимет
-1 кг јабука
-шака ораха

Припрема:

Јабуке ољуштите и изрендајте. Сваки пот узимајте по 3 коре. Сваку кору попрскајте са уљем и поспите са мало шећера, а на трећу кору сипајте рендане јабуке, поново мало уља, цимет, две кашике гриза и додајте мало ораха. Увијте у ролну, па ставите у плех обложен папиром за печење. Уколико не желите, не морате увијати у ролне, већ ређати само једну на другу. Затим ножем исећи парчиће, премазати уљем и ставити да се пеће на 220 степени. Добијени колач можете посути шећером у праху.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".