Još od naših predaka nasledili smo razne običaje i verovanje koja se vezuju za ovaj praznik, a jedan od njih je i običaj sa jabukama.

Na praznik se poklanjaju jabuke, a veruje se da za sreću treba pripremiti kolač, odnosno pitu od jabuka koja se naziva petrovača.

Foto: Jutjub printskrin/Kuhinja za 10

 

Sastojci:

-1 kg jabuka
-1 šolja ulja
-1 šolja griza
-6 kašike šećera (može i smeđi)-kore za pitu (mogu i heljdine)
- cimet
-1 kg jabuka
-šaka oraha

Priprema:

Jabuke oljuštite i izrendajte. Svaki pot uzimajte po 3 kore. Svaku koru poprskajte sa uljem i pospite sa malo šećera, a na treću koru sipajte rendane jabuke, ponovo malo ulja, cimet, dve kašike griza i dodajte malo oraha. Uvijte u rolnu, pa stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ukoliko ne želite, ne morate uvijati u rolne, već ređati samo jednu na drugu. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 220 stepeni. Dobijeni kolač možete posuti šećerom u prahu.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".