На снимцима бродоградилишта Ђиангнан у Шангају које је анализирао Центар за стратешке и међународне студије из Вашингтона (ЦСИС) може се видети скоро завршен кинески носач авиона познат само као Тип 003, преноси ЦНН.


У анализи се наводи да је, судећи по сателитским снимцима, инсталација главних спољних и унутрашњих компоненти, укључујући и погонско одељење и системе за лансирање авиона или завршена или на скоро при крају.

 

 


Пре него што брод буде поринут у реку Јангце преостало је да се инсталирају још само неки елементи као што су радарски и системи наоружања, тврде амерички аналитичари.

- На основу доступних информација и уоченог напретка у бродоградилишту Ђиангнан, процењује се да ће Тип 003 бити поринут за отприлике три до шест месеци. Када буде спреман, овај брод ће бити трећи кинески носач авиона и други који је произведен у тој земљи - наводи се у данашњем коментару ЦСИС.

Војни експерти кажу да ће Тип 003 за разлику од својих сестринских бродова Лиаонинг и Шандонга, имати напреднију технологију лансирања авиона тзв. систем катапулта који користе и амерички носачи авиона.

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".