Током високих температура бактерије се брже размножавају, а топло време скраћује рок намирница које остају краће свеже. Тешко је бити сигуран да је месо, само зато што се налази на полицама супермаркета или месаре, прошло и прописане контроле. Такође, тешко је тврдити да је оно уједно и свеже, односно да није покварено.

Када купујете прасетину будите опрезни и проверите да ли је месо проверено на присуство трихинеле, с обзиром да је трихинелоза болест која се преко свињског меса може пренети и на људе и оставити трајне последице.

У наставку вам откривамо на шта посебно да обратите пажњу при куповини меса и како да препознате да ли је месо свеже или не. Контроле квалитета меса у Србији су редовне, али нису довољно детаљне.

Декларација

Као и приликом куповине било ког другог производа, и приликом куповине меса декларација је прво на шта треба да обратимо пажњу. Сигурније је узети месо домаће производње, које је неретко и скупље, али за то постоје разлози. Куповином меса домаће производње умањујете шансе да је месо старо. Према Правилнику о декларисању, означавању и рекламирању хране за месо и производе од меса предвиђено је да се на декларацији поред назива производа мора наћи и информација о присутности додате воде.

Боја меса

Боја меса је основни тест којим се може открити да ли је оно покварено, без обзира на то што назначени рок трајања није прошао. У наставку вам откривамо основне разлике у бојама које би требало да имате на уму.

Свињетина

Устаљено је мишљење да квалитетно месо има јаркоцрвену боју. Међутим, то није његова природна боја, већ је резултат излагања светлости и ваздуху.

Фото: Милена Анђела

 

 

Ако је млевено месо вакумирано, његова боја би требало да буде љубичасто-црвенкаста. Месо тамније боје говори да је реч о старијој животињи. Ипак, то не значи да је месо покварено. Уопштено, црвена боја се повезује с тим да је месо старије. У савршеним условима, свињетина треба да има розе-сивкасту боју. Месо никако не сме бити лепљиво.

Пилетина

Код прегледа пилетине обратите пажњу на делове око костију. Ти делови не смеју бити тамнији, а прсна кост би требало да буде еластична. Свежу пилетину најбоље ћете препознати по светлијој боји и неутралном мирису.

Фото: Профимедиа

 

 

Јунетина

Јунетина је пак природно црвенкаста, а по текстури чврста. Овај тип меса требало би да буде прошаран танким, а не широким жилицама. Жуте масне жиле упућују на то да је животиња била старија. Приметите ли на јунетини сивкасте или црне делове немојте никако куповати месо. Ово правило треба поштовати без обзира да ли купујете говеђе стекове, веће комаде меса или неки други посебни део говедине. Код млевеног меса је могућност преваре највећа. Из тог разлога најбоље је тражити да месар самеље месо пред вама.

Јагњетина

Код јагњетине месо би требало да буде светлоружичасте боје, а по текстури чврсто као и јунетина. Ако је јагње било замрзавано, тада је мирис смањен или не постоји, преноси Агромедиа.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".