"Свађалице моја мала" једна је од песама која је настала средином осамдесетих, а која се и дан-данас радо слуша.

Очарана Маринковим маестралним вокалним квалитетима, текстописац Радмила Тодоровић - Бабић написала је три песме које су обележиле његову каријеру – "Потражићу очи нешто зеленије", "Свађалицу" и "Замириши на бразду".

После сарадње са Жарком Павловићем Ваљевцем, Роквићу је био насушно потребан песник широког духа и јасних, упечатљивих порука. Радмила је испуњавала све услове.

Фото: Архива Новости

 

У "малој соби три са три" на Булевару револуције у Београду, где је живела са сестром Микицом, Радмила је организовала сваковечерња дружења уз музику и нишке специјалитете. Један од радо виђених гостију био је Маринко Роквић.

Расположена музичка дружина често је знала да осване у гарсоњери сестара Тодоровић, уз врућ бурек купљен у четири изјутра у оближњој пекари и уз идеје о новим песмама.

У тој истој гарсоњери настале су и песме које важе за евергрин народне музике, а које су изашле из пера Радмиле Тодоровић - Бабић - "Мала соба три са три" (Снежана Ђуришић), "Казуј крчмо, џеримо", "Расуле се косе моје" (Уснија Реџепова), "Јој, Радо, јој Радмила", "Луцкаста си ти" (Мирослав Илић)...

Приликом једног таквог "путешествија", уморни од непроспаваних ноћи, двојица хармоникаша и композитора који су у то време жарили и палили естрадом – Драган Александрић и Миша Мијатовић, започели су препирку око тога ко ће по доручак.

Фото: Архива Новости

 

- Што сте, бре, такве свађалице? – прекинула је кошкање Радмила и напоменула да би тада, другарски, сви требало да оду у пекару.

Али, чим је то изговорила, схватила је да би "свађалицу" могла да "спакује" у песму:

- Не идемо, бре, нигде! Имам идеју! Ти ћеш, Маринко, да певаш о свађалици! Сада ћу да ти направим песму, а ти, Мишо, одмах да си узео хармонику у руке! После ћемо да једемо...

Роквић је са "Свађалицом" забележио незапамћен успех, а 1985. године на тада чувеном "Поселу 202" ова песма била је проглашена песмом године.

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".