Ташко Начић рођен је у Крушевцу 7. априла 1934. године. У родном граду је завршио основну школу и гимназију и остварио прве глумачке наступе у позоришту. Дипломирао је глуму на ФДУ у Београду, у класи професора Мате Милошевића. Са својих 192 центиметра висине, Ташко Начић је још од младости важио за "џина домаће филмске сцене". Стрпљиво је радио, свој таленат усавршавао и трпео и када су га неке значајније улоге, и поред очигледних квалитета заобилазиле, због његовог физичког изгледа.

Током читаве каријере стоички се носио са чињеницом да, нарочито у свету филма, важе сурови естетски стандарди које он, једноставно, по мишљењу већине културних ствараоца, није задовољавао.

Фото: В. Данилов

 

 

- Свестан сам да, због своје спољашњости, не могу да играм љубавнике нити хероје. Потпуно сам сигуран да никада нећу бити Хамлет - рекао је Ташко Начић у једном од ретких интервјуа које је дао.

Славни глумац временом је научио да се носи са тим, свестан чињенице да ће, уз марљив рад и труд, успех једном сигурно доћи.

Фото: В. Данилов

 

 

Када су га једном приликом питали како се осећа када схвати да редитељ у некој улози потенцира његов физички изглед, одговорио је феноменално.

- Сматрам да везивање за нечији изглед иде на прву лопту. Важније је шта човек изнутра може урадити. Добро, не кажем да изглед не може помоћи, али добро се сећам кад сам, као студент академије, гледао художествени театар. Давали су фрагменте, и Тарасова је глумила Ану Карењину. Тарасовој је тада било око шездесет и нешто година, била је голема, дебела. Но, после једне минуте представе, то вам није сметало и пред собом сте заиста имали Ану Карењину - објаснио је Начић.

Фото: В. Данилов

 

 

Професионалну глумачку каријеру започео је у народном позоришту у Београду, затим је наступао у Позоришту Бошко Буха, а прославио се у Атељеу 212 сјајним улогама у врхунским представамаа: Краљ Иби, Радован трећи, Чудо у Шаргану, Кафаница судница, лудница и у бројним филмовима.

Родни град му је подигао бисту на Тргу глумаца.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Радош Бајић

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".