Ове санкције епилог су дисциплинског поступка који је крајем маја против три запослене иницирала просветна инспекција, а спровела разрешена директорка школе Снежана Кнежевић, пише Данас. Према наводима у документу, дисциплински поступак спроведен је према педагошкињи Јелени Вујичић, психолошкињи Лидији Максић и секретарки Невени Павловић.

Дисциплински поступак против педагошкиње Јелене Вујичић покренут је због сумње да је починила тежу повреду радне дисциплине и то неспровођење мера безбедности деце, ученика и запослених, као и неизвршавање или несавесно, неблаговремено или немарно извршавање послова или налога директора у току рада.

Психолошкиња Лидија Максић теретила за тежу повреду дисциплине, али само у члану закона који се односи на неизвршавање или несавесно извршавање налога директора. Секретарка школе Невена Павловић дисциплински је одговарала због утврђених пропуста у поштовању члана Закона о основама система образовања и васпитања који уређује послове секретара. Све три запослене санкционисане су на идентичан начин – двомесечним умањењем зараде у износу од 20 одсто.

Фото: Д. Миловановић

 

Дисциплински поступци били су предложени након ванредног инспекцијског надзора који је спроведен после пуцњаве у овој основној школи. Инспекција је истовремено предложила и разрешење директорке школе Снежане Кнежевић. Почетка јула, за вршитељку дужности директорке именована је Анђела Петровић. ; Такође, као последица инспекцијског надзора смењен је школски одбор, а именован привремени орган управљања.

Ученик Основне школе “Владислав Рибникар” је 3. маја убио чувара школе и деветоро ученика, након чега је ухапшен. Имајући у виду да је у тренутку извршења кривичног дела имао мање од четрнаест година, како су саопштили званичници, он не може бити кривично гоњен. Против дечаковог оца се води истрага због сумње да је починио кривично дело изазивање опште опасности, док се против мајке води истрага да је починила дело занемаривање и злостављање детета.

(Данас)

БОНУС ВИДЕО: