Ветар слаб и умерен северозападни, по подне у скретању на јужни и југоисточни. 

Најнижа температура од 15 до 19 °C, највиша од 28 до 32 °C, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

И у Београду ће бити мало свежије. Пре подне ће бити променљиво облачно, а краткотрајна киша или локални пљусак очекују се ујутро. 

Од средине дана почиње разведравање. Ветар слаб до умерен северозападни, по подне у скретању на југоисточни. 

Најнижа температура око 19 °C, највиша око 28 °C.

Према прогнози за наредних седам дана, у Србији ће у четвртак и петак бити претежно сунчано и осетно топлије са максималним температурама од 34 до 38 °C. 

За викенд се очекује захлађење за 10 до 15 степени, у суботу у свим крајевима местимично с кишом, пљусковима, грмљавином и локално обилним падавинама, а у недељу ујутро и пре подне на истоку и југу још понегде са краткотрајном кишом или пљуском. 

У недељу увече на северу и западу, а током ноћи ка понедељку и у осталим крајевима, доћи ће до новог пролазног наоблачења са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. 

Затим претежно сунчано, а од уторка се очекује и мањи пораст температуре.

Обичаји и веровања на Светог Илију

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог Илију, у народу познатог као Илија Громовник.

Када на Светог Илију пуцају громови народ каже да то светац гађа ђаволе, па се не ваља крстити да се ђаво не би сакрио под крст у који гром не удара. Такође, према народном веровању, треба добро гледати место где гром удари јер је то знак да се ту крије нечастиви.

Постоји прича да је управо Илија тај који одређује када и где ће падати киша, а када ће да буде суша, па већина људи не ради на овог свеца, како не би навукли његов гнев. Свети Илија Громовник се слави као крсна слава, али се не кува жито, управо јер се сматра да је и данас овај светитељ жив. Такође, постоји веровање да се не ваља купати у рекама након Светог Илије.

Постоји стара изрека “од Светог Илије Сунце све милије”, јер се на овај празник наговештава пролазак врућина и долазак лепших сунчаних дана. Верује се да Свети Илија громом уништава мрачне силе на земљи. Такође, мед који се вади из кошница на Илиндан служи као лек.

БОНУС ВИДЕО: