И док се прича о гужвама на базенима у Београду овог лета, и тражењу оног најбољег на ком се можете расхладити, многи не памте базен на отвореном који се налазио у центру града и на јако бизарном месту. Четрдесетих година прошлог века, уместо прометног коловоза, од почетка Таковске улице, па све до угла са Косовском, простирао се базен олимпијских размера. 

Базен су направили Немци за време окупације Београда 1943. године за сакупљање воде којом би гасили пожаре. Као и данас, на том потезу су се налазиле важне установе, па је због њихове близине одабрана баш ова локација за изградњу базена. Ипак, никад није стигао да буде искоришћен за своју намену, јер већих пожара у том делу града никад није било, па је по завршетку рата, претворен у купалиште.

Већ 1946. године, баш у овом базену су се такмичили најбољи пливачи Југословенске армије, међу којима је било и совјетских војника. Био је довољно велики да се у њему игра чак и ватерполо. Један од последњих догађаја везаних за овај базен је утакмица Армије и Морнарице у ватерполу.

Базен је затрпан како би се на његовом месту направила траса за аутомобиле. Многи сматрају да се купалиште затворило управо због близине Скупштине и других битних зграда, јер није било пристојно шетати се полуго у близини битних институција. У улици Таковској не постоји ниједан видљив траг да је ту некада био базен. Због тога су многи мислили да су сви ови догађаји из ратних и послератних година измишљени.

Ова фотографија је једини доказ о овом купалишту, а чак је и она први пут пронађена и презентована јавности пре нешто мало више од десетак година. Сличан базен овом у Таковској је направљен и у Суботици, само што се он никад није затрпао и срушио већ се данас користи као купалиште.

БОНУС ВИДЕО: