Хосе Паулино Гомез умро је у петак у свом дому у руралном Kорего до Kафеу на западу земље - само неколико дана пре свог рођендана.

Хосе је рођен 4. августа 1895., према његовом венчаном листу из 1917. Вилијан Хосе Родригез де Соуза, који је правни саветник у матичној канцеларији у оближњој Педра Бонити, рекао је: "Према запису, оженио се са 22 године. Претпоставља се да је заиста рођен пре 1900. Мушкарци су се ретко женили са 17 година."

Тренутна рекордерка, према Гинисовој књизи рекорда, је Шпањолка Марија Брањас Морера која има 115 година. Хосеова унука Елиан Фереира рекла је локалним медијима: "Овде на селу људи се обично региструју кад су старији. Има неколико случајева са неисправном документацијом. Али његова документација показала је да је био млађи него што је заправо био. У близини је једна госпођа која има 98 година. Каже да га је познавала док је био дечак. Тада смо хтели да потврдимо његову старост и потражили смо информације у матичној канцеларији да сазнамо кад је тачно рођен. Дефинитивно је имао више од 100 година, најмање 110. Сада морамо да знамо како ће то бити забележено на умрлици."

Хосе, који је радио као кротитељ животиња, био је удовац. Иза себе је оставио седморо деце, 25 унучади, 42 праунучади и 11 прапраунучади.

Елиан је рекла: "Био је врло једноставан, врло скроман. Његова посебност била је у томе што није волео ништа индустријализовано, само ствари са села, природне. Узгајао је кокошке, свиње… сва је његова храна била одавде, морала се узгајати овде. И увек је волео мало да попије."

Друга унука, Фабиола Оливеира, рекла је локалним медијима: "Пре четири године престао је да јаше коње. Око месец дана био је у кревету. Оставиће иза себе многе приче и успомене за све нас."

Према његовој породици, узрок Хосеове смрти било је отказивање више органа, вероватно због његове старости. У суботу је сахрањен на гробљу Корего дос Фиалхос у Педра Бонити.

БОНУС ВИДЕО: