Протесте у среду, 9. аугуста у 18:00 часова у улици Дољанка организује неколико удружења из Мостара, Коњица, Јабланице и Сарајева. Окупљени ће се прошетати од улице Комуна Вејле, преко улице Златних Љиљана, Николе Бојановића до Омладинског шеталишта, преноси Српскаинфо.

– Насиље извршено над једном женом, угрожавање радничких права, заједно нас је као друштво згрозило и ујединило с циљем заустављања насиља над женама и заштите радничких права, посебно у Јабланици, где нажалост није први пут да се крше радничка права – навело је Удружење Дигнитет у позиву на протесте.

Радница хотела Јабланица је претучена пре пет дана након што је тражила последњу плату с обзиром на то да је планирала дати отказ.

Међутим, уместо плате добила је батине којима је претходио вербални сукоб са власником Амиром Џафићем и његовом супругом. У инциденту је задобила тешке повреде главе.

Фото: Друштвене мреже

 

Осим бројних удружења, напад на њу осудио је и начелник Јабланице Дамир Шабановић.

Истичу да мирним протестима у Јабланици желе послати поруку да неће стати док се насиље над незаштићеном радницом, не казни, пише Кликс.

– Позивамо грађанке и грађане, представнике владиног и невладиног сектора, представнике послодаваца да нам се придруже како бисмо заједно изразили подршку женама жртвама насиља. Заједно пошаљимо поруку да насиље над женама нема место у нашем друштво, те да насилни послодавци требају бити кажњени у складу са Законом – наведено је из Удружења Дигнитет, преноси Блиц.

Удружења која организују протесте навели су како су њихови циљеви јасни:

– Желимо зауставити насиље над женама, пружити подршку онима који су претрпели насиље и истаћи нужност борбе против насиља као озбиљног проблема у нашем друштву и покренути санкције за послодавце који не поштују радничка права! Кроз мирне протесте, желимо оснажити гласове жртава и послати снажну поруку да насиље над женом не може проћи некажњено – истакли су.

Подсетимо, подршку претученој радници пружио је и Драган Маринковић Маца који је упутио апел да се пружи свака врста подршке двојци која је доживела насиље, али и саботира хотел у коме је дошло до пребијања ње.

Маца је објавио фотографију несрећне девојке Е. К. (28) коју је власник хотела претукао.

- Овако изгледа радница хотела када се усуди да затражи исплату мизерне плате коју је поштено зарадила.

 

 

Повреде јој је нанио " велики газда" А. Џ. Шта можемо ми учинити? Можемо много тога.

Позивам своје, пре свега, суграђанке да покажу бар мрву женске солидарности па у што ширем луку заобилазе ову кућу страве где су радници на све могуће начине малтлетирани. Имам информације да је "велики газда", бабин син (татин син), и раније физички насртао и претио батинама радницима хотела. Позивам све установе и институције да откажу све уговоре са хотелом. Позивам све будуће младенце да не организују свадбена славља у хотелу. Ако бисмо сви рекли " не" овој кући страве А. Џ. би ставио кључ у браву. Покажимо бар овај пут емпатију и солидарност према свима који трпе све врсте понижења за мизерну плату коју зарађују код робовласника. Ако и после овог улизице буду ишле у овај објекат онда смо к'о друштво комплетно смеће и треба нам само добар земљотрес да нас сравни са земљом. То ће бити уједно порука и послодавцима да могу како хоће, али не могу докле хоће. Питам се шта ради наше јаблчаничко удружење жена "Мост", које иначе излеће из паштете када је год нека манифестација? Где је сад " жена за жену"? Да ли то има везе са странком која је увек "пазила" и Џафића и удружење? - написао је водитељ и глумац на свом профилу.

БОНУС ВИДЕО:

Опасна изјава званичнице ЕУ: Ангелина Србе у БиХ "превела" у Бошњаке

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".