Шумски пожари на Хавајима изазвани јаким ветровима спалили су више објеката, принудили евакуацију и изазвали нестанке струје у неколико заједница касно у уторак, док су се ватрогасци борили да дођу до неких области које су одсечене од света обореним дрвец́ем и далеководима.

Национална метеоролошка служба саопштила је да је ураган Дора, који је пролазио јужно од ланца острва на безбедној удаљености од 805 километара, делимично крив за ударе ветра брже од 97 км/х који су прекинули струју када је пала ноц́.

Вршилац дужности гувернера Силвија Лук издала је хитан проглас у име гувернера Џоша Грина, који је на путу, и активирала Националну гарду Хаваја.

Ватрогасне екипе на Мауију бориле су се са више пожара концентрисаних у две области: популарној туристичкој дестинацији Западни Мауи и планинском региону у унутрашњости. Није одмах познато колико је зграда изгорело, рекла је портпарол округа Мауи Махина Мартин у телефонском интервјуу касно у уторак.

Због налета ветра, хеликоптери нису били у могуц́ности да бацају воду на пожаре - или да одреде прецизније величине ватрене стихије - а ватрогасци су наилазили на путеве блокиране обореним дрвец́ем и далеководима док су гасили пожаре у унутрашњости, рекао је Мартин.

Око 13.000 купача на Мауију остало је без струје, известио је "Хаwаииан Елецтриц" у уторак увече.

- Ово је дефинитивно један од изазовнијих дана за наше острво с обзиром на то да се ради о вишеструким пожарима, вишеструким евакуацијама у различитим областима -, рекао је Мартин.

Забележени су ветрови брзине од 129 км/х у унутрашњости Мауија.

- Пожар може бити миљу или више од ваше куће, али за минут или два може доћи до ње -, рекао је помоц́ник шефа ватрогасне службе Џеф Гизи.

Ураган Дора је закомпликовао ствари ватрогасцима у ионако сушној сезони.

Хаваји су у сендвичу између високог притиска на северу и система ниског притиска повезаног са Дором, рекао је Џеф Пауел, метеоролог из Хонолулуа. Сувоц́а и удари "стварају опасну пожарну ситуацију тако да се пожари који постоје могу веома брзо проширити ван контроле", рекао је он.

- То је на неки начин због урагана Дора, али то није директан резултат -, рекао је он, називајуц́и пожаре "периферним резултатом" ветрова урагана.

У области Кула на Мауију, најмање две куц́е су уништене у пожару који је захватио око 1.100 хектара, рекао је градоначелник Мауија Ричард Бисен. Око 80 људи је евакуисано из 40 домова, рекао је он.

"Покушавамо да заштитимо домове у заједници", рекао је градоначелник Великог острва Мич Рот о евакуацији око 400 домова у четири заједнице у северном делу острва.

Пожари на Хавајима су различити од многих оних који горе на западу САД. Они имају тенденцију да избијају на великим ливадама на сувим странама острва и генерално су много мањи од пожара на копну.

Пожари су били ретки на Хавајима и на другим тропским острвима пре него што су људи стигли, а домац́и екосистеми су еволуирали без њих. То значи да може доц́и до велике штете по животну средину када избију, пошто пожари уклањају вегетацију. Када пожар прати обилне падавине, киша може да однесе растресито тло у океан, где може да угуши коралне гребене.

Велики пожар на Великом острву 2021. године спалио је куц́е и приморао хиљаде људи да се евакуишу.

Острво Оаху, где се налази Хонолулу, такође се суочава са нестанком струје, обореним далеководима и проблемима у саобрац́ају, рекао је Адам Вајнтрауб, директор комуникација Агенције за ванредне ситуације Хаваја.

На снази је упозорење Метеоролошке службе због јаког ветра и црвена застава за опасно време од пожара, рекао је Пауел.

Очекује се да се ситуација смири до четвртка.

БОНУС ВИДЕО: