Према информацијама које су стизале из Грчке претходних дана, тамошња полиција се на катастрофалан начин изборила са ситуацијом.

Сада су се појавили детаљи и инструкције које су добили полицајци уочи кобних инцидената. Портал "прототхема.гр" наводи да је грешка на самом старту била катастрофална процена.

У саопштењу Подуправе за сузбијање насиља у спорту наведено је да би хрватски навијачи по доласку у Атину требало најпре да се сретну са навијачима Панатинаикоса са којим су у пријатељским односима.

То је била добра информација која је могла да се искористи, међутим након тога стоји да ће после састанка са Грцима отићи у своје смештаје на спавање и закључили су да неће бити потребе за изласком на терен те ноћи. То се, нажалост, показало као велика грешка.

Фото: Твитер принтскрин/@TheKellaki

 

 

Навијачи Динама и Панатинаикоса кренули су у понедељак увече према стадиону АЕК-а, где су вероватно очекивали обрачун са навијачима АЕК-а.

Поменути грчки портал открио је и какве инструкције су добили полицајци који су били у близини стадиона у тренутку када су тражили појачање.

За почетак, полицајци су мобилисани око 22.45 часова када је постало приметно присуство навијача обучених у црно. Одмах је на улицу послато седам полицајаца, којима је речено да пожуре како би сазнали шта се дешава.

Према истим изворима, из централе је стигла убрзо нова наредба седмочланој екипи да иду на станицу метроа Пефкакија, што су они и урадили.

Фото: Твитер принтскрин/@hooliganscz1999

 

 

Око 23.00 часа, полицајци су видели групу од око 100 навијача како излазе из станице Перисос (Пефкакија и Перисос се налазе једна до друге, обе су близу стадиона АЕК-а) и носе палице и мотке. Централа је одмах обавештена и чекала су се даља упутства.

Тада је стигла јасна наредба да се не мешају, већ да само извештавају о томе шта се дешава. Један од полицајаца је убрзо схватио да ће доћи до великог обрачуна због чега је тражио појачање, које се појавило око 23.15.

У међувремену, седморица полицајаца су урадила како им је и наређено. Са дистанце су посматрали хулигане како пале бакље и започињу тучу. Када су јавили централи да је кренуо хаос, добили су следећи одговор:

- Не мешајте се, станите ту где сте и снимајте шта се дешава.

У 23.30, туча је биле готова, а полиција је кренула да јури и хапси навијаче Динама. Према првим информацијама, укупно је ухапшено 94 навијача Динама, али и Панатинаикоса. Они су у среду спроведени код тужиоца где је свима одређено задржавање у притвору.

БОНУС ВИДЕО: