Био је војник при цару Максимијану, при цару Константину Великом и при његовим синовима. Присуствовао је мучењу св. муч. Василиска (22 маја), видео мноштво ангела и самог Господа Исуса, како од ангела прима душу овог светог мученика.

Војевао је при цару Константину и видео крст, који се јавио Константину. Служивши у војсци пуних 60 година он се у време синова Константинових повукао из војне службе и настанио у Антиохији, своме родном граду. Ту је проводио богоугодни живот у посту, молитви и добрим делима.

Фото: Профимедиа

 

 

У време Јулијана Одступника два завађена човека на улици узеше њега за судију. Он је досудио правду правоме, због чега се криви наљутио, оде цару и оптужи Евсигнија као хришћанина. Цар позва Евсигнија на суд, но он изобличи цара страшно за одступништво од вере и укори га светлим примером великог Константина.

Огорчени Јулијан нареди те му главу одсекоше. Пострада Евсигније у дубокој старости 362 год. и пресели се у царство небеско.

Тропар

Мученик Твој Господе, Евсигније, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&