У оквиру програма Сарајево филм фестивала одржан је "ЦинеЛинк Драма Схоwцасе Телекома Србија" на којем је представљен филм Радоша Бајића "Хероји Халијарда", заснован на стварном историјском догађају, с четницима као позитивцима. Медији у Федерацији БиХ су бесно реаговали на догађај, а организатори фестивала су рекли да су "затечени" и да се наводно десио пропуст.

Радош Бајић, који је пет година радио на пројекту "Хероји Халијарда" сада се први пут огласио овим поводом на свом Инстаграм профилу.

- Док из Сарајева још увек штекћу рафали на деведесет секунди мог филма “Хероји Халијарда”, док ме на друштвеним мрежама браћа по разуму из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Северне Македоније, и гле чуда, и из Федерације БХ, из Хрватске и Словеније бране - ја исцељујем ране на месту злочина. Ево ме годину дана после у лепоти херојских Прањана где смо 60 дана снимали “Халијард”, у смирају и самоћи, загледан у брежуљке у чијим честрама су сувоборски сељаци чували савезничке пилоте од немачких и бугарских рација, и под окриљем ноћи их са Галивића поља “Дакотама” слали у слободу. Данас је у овој предивној варошици лепа свечаност - “Сабор виолине”. Зачуђујући мир и спокој који ме обузима и осећање да никога не мрзим - чини ме срећним…Свима нека Свевишњи Бог подари здравља и радости - написао је Бајић.

 

 

Да подсетимо, у оквиру програма Сарајево филм фестивала одржан је "ЦинеЛинк Драма Схоwцасе Телекома Србија" на којем је представљен филм Радоша Бајића "Хероји Халијарда", заснован на стварном историјском догађају, с четницима као позитивцима. Медији у Федерацији БиХ су бесно реаговали на догађај, а организатори фестивала тврде да су "затечени".

Сарајевским медијима у овом филмском остварењу смета што се, као што пише Клиx.ба, "четничке снаге предвођене ратним злочинцем Дражом Михаиловићем приказују као позитивни актери који су помогли у великој акцији спашавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату".

Операцију "Халијард" обележавају и амерички амбасадори у Београду

Реч је иначе о стварном историјском догађају у којем су четници, холивудским речником речено, заиста били позитивци. Догађај је толико историјски неконтроверзан да га у Србији редовно обележавају и амерички амбасадори у Београду.

Спасавање савезничких пилота, у организацији америчке авијације и у сарадњи са Југословенском војском у Отаџбини четничког генерала Драгољуба Драже Михаиловића, трајало је од аугуста до децембра 1944. године.

 

 

О овом пројекту је у Сарајеву говорио Недељко Бајић, продуцент филма и директор продукције Цонтраст студиос.

Четници спасли више од 500 савезничких пилота

Четници су у оквиру ове операције учествовали у спашавању више од 500 савезничких пилота, које су Немци оборили изнад Југославије.

Највећи број пилота је евакуисан са импровизованог аеродрома у селу Прањани 1944. године. У америчким војним круговима ова спасилачка мисија позната је као Оператион Халyард.

Играни филм "Хероји Халијарда" реализован је уз подршку Филмског центра Србије и Покрајинске владе АП Војводина, у сарадњи са Министарством одбране и Војском Србије. Премијера филма планира се за јесен 2023.

 

 

У филму се појављује скоро стотину српских и страних глумаца међу којима су Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Нела Михаиловић, Љиљана Благојевић, Бранислав Лечић, Воја Брајовић, Ненад Хераковић, Вања Ејдус, Александар Стојковић и други.

Организатори Сарајево филм фестивала: Затечени смо

- Било какав коментар је сувишан, и ми смо затечени - био је коментар за Клиx.ба Андријана Цопф, ПР Сарајево Филм Фестивала.

БОНУС ВИДЕО: