U okviru programa Sarajevo film festivala održan je "CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija" na kojem je predstavljen film Radoša Bajića "Heroji Halijarda", zasnovan na stvarnom istorijskom događaju, s četnicima kao pozitivcima. Mediji u Federaciji BiH su besno reagovali na događaj, a organizatori festivala su rekli da su "zatečeni" i da se navodno desio propust.

Radoš Bajić, koji je pet godina radio na projektu "Heroji Halijarda" sada se prvi put oglasio ovim povodom na svom Instagram profilu.

- Dok iz Sarajeva još uvek štekću rafali na devedeset sekundi mog filma “Heroji Halijarda”, dok me na društvenim mrežama braća po razumu iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, i gle čuda, i iz Federacije BH, iz Hrvatske i Slovenije brane - ja isceljujem rane na mestu zločina. Evo me godinu dana posle u lepoti herojskih Pranjana gde smo 60 dana snimali “Halijard”, u smiraju i samoći, zagledan u brežuljke u čijim čestrama su suvoborski seljaci čuvali savezničke pilote od nemačkih i bugarskih racija, i pod okriljem noći ih sa Galivića polja “Dakotama” slali u slobodu. Danas je u ovoj predivnoj varošici lepa svečanost - “Sabor violine”. Začuđujući mir i spokoj koji me obuzima i osećanje da nikoga ne mrzim - čini me srećnim…Svima neka Svevišnji Bog podari zdravlja i radosti - napisao je Bajić.

 

 

Da podsetimo, u okviru programa Sarajevo film festivala održan je "CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija" na kojem je predstavljen film Radoša Bajića "Heroji Halijarda", zasnovan na stvarnom istorijskom događaju, s četnicima kao pozitivcima. Mediji u Federaciji BiH su besno reagovali na događaj, a organizatori festivala tvrde da su "zatečeni".

Sarajevskim medijima u ovom filmskom ostvarenju smeta što se, kao što piše Klix.ba, "četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu".

Operaciju "Halijard" obeležavaju i američki ambasadori u Beogradu

Reč je inače o stvarnom istorijskom događaju u kojem su četnici, holivudskim rečnikom rečeno, zaista bili pozitivci. Događaj je toliko istorijski nekontroverzan da ga u Srbiji redovno obeležavaju i američki ambasadori u Beogradu.

Spasavanje savezničkih pilota, u organizaciji američke avijacije i u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića, trajalo je od augusta do decembra 1944. godine.

 

 

O ovom projektu je u Sarajevu govorio Nedeljko Bajić, producent filma i direktor produkcije Contrast studios.

Četnici spasli više od 500 savezničkih pilota

Četnici su u okviru ove operacije učestvovali u spašavanju više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije.

Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine. U američkim vojnim krugovima ova spasilačka misija poznata je kao Operation Halyard.

Igrani film "Heroji Halijarda" realizovan je uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade AP Vojvodina, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije. Premijera filma planira se za jesen 2023.

 

 

U filmu se pojavljuje skoro stotinu srpskih i stranih glumaca među kojima su Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, LJiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nenad Heraković, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković i drugi.

Organizatori Sarajevo film festivala: Zatečeni smo

- Bilo kakav komentar je suvišan, i mi smo zatečeni - bio je komentar za Klix.ba Andrijana Copf, PR Sarajevo Film Festivala.

BONUS VIDEO: