Повод није био нимало леп. Наиме, медији широм ондашње Југославије, али и целог света, брујали су те 1985. године о нацистичком журу који је приредила контроверзна ћерка угледног новинара Димитрија Бјелице. Истина, Исидора је још у адолесцентском периоду, проведеном у Сарајеву, привлачила велику пажњу својих суграђана због бројних перформанаса које је изводила на улицама главног града Босне и Херцеговине, као и због пропагирања ставова које је тадашња чаршија сматрала исувише либералним.

Међутим, Бјелица никада није имала у глави анти-државне нападе, како јој се након те журке организоване поводом прославе пунолетства приписивало.

Наиме, Исидора је у свом стану окупила 18 пријатеља, које су углавном сачињавали млади уметници, песници и режисери. Како није желела да прослава њеног рођендана буде обична, пристала је на идеју једног пријатеља да журка буде тематска, односно да се поделе на партизане и четнике. Бјелица је одушевљено прихватила ту идеју, у жељи да свој рођендан претвори у протест против члана 133, али јој се све то обило о главу, будући да се испоставило да је тај њен пријатељ радио за ДБ, те да је постала његова марионета.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/RTS Zabava

 

 

Како се те вечери осећала лоше, Бјелица је већ око десет сати увече окончала журку, на којој је, како је касније сазнала, било испланирано да се појави полиција и све их похапси као непријатеље државе.

Ипак, 20 дана касније Исидора је заиста приведена, али под изговором да је у питању подизање демонстрација против штафете младости. Полиција је упала у њихов породични дом, претресла им све ствари и читала Исидорине дневнике. За то време, она је била подвргнута мучном испитивању у полицијској станици које је трајало чак 18 сати.

- Претили су ми силовањем, урлали на мене и поручивали ми да морам да потпишем да сам сарађивала са страним силама не би ли срушила социјализам - открила је једном приликом списатељица.

Међутим, Исидора се није дала, иако је постала свесна на основу свих изнесених података да су је прислушкивали дужи временски период. Измучена и исцрпљена, Бјелица је одлучила да све претвори у перформанс.

Фото: Принтскрин/Инстаграм/vilapajkic

 

 

- Када су ми говорили да радим против државе, ја бих почињала да рецитујем Дучића, Шантића и Бодлера. Хтела сам да их препородим путем уметности. Чак сам и певала - присећала се уз осмех Исидора.

У полицијском записнику постоји чак и невероватан податак о томе како јој је, након 16 сати испитивања, коначно понуђена храна. У том моменту је 18-годишња Исидора погледала кроз прозор и упитала инспекторе:

- Како ћете ми донети ћевапе када Сарајево гори? Зар не видите да падају бомбе?

Инспектори су помислили да је Бјелица "скренула" због стреса и глади, али она је касније тврдила да је тада имала визију свега онога што ће се касније догодити у њеном родном граду.

Због свега овога се Исидорина породица преселила у Београд, а медији су тек четири месеца касније дошли до ове приче и направили од ње невероватну помпу која је прешла границе тадашње Југославије.

(Пулсонлине)

БОНУС ВИДЕО: