Ваш омиљени положај за спавање може играти улогу у хркању, жгаравици, па чак и борама које можда имате. Наставите са читањем да бисте сазнали који је најбољи и најгори положај за истински миран сан.

Спавање на леђима

Предности: Овај положај за спавање идеалан је за здравље ваше кичме и врата, јер су леђа равна и не напрежу се. Поред тога, спавање на леђима помаже душеку да обави свој посао подржавања кичме. У савршеном (и помало неудобном) свету, свако би спавао на леђима без јастука, јер овај положај оставља врат у неутралном положају. Међутим, употреба превише јастука може отежати дисање. Спавање на леђима је такође идеалан положај за негу коже лица. Спавање без гурања лица у јастуке и прекриваче доводи до мањег броја бора на лицу.

Против: Хркање и апнеја у сну су много чешћи када особа спава лежећи на леђима. У ствари, спавање у овом положају је толико блиско повезано са апнејом у сну да лекари преписују спавање на боку као третман. Такође је вредно напоменути да ако сте навикли да спавате на леђима, то не мора да значи да добро спавате. Студија која је упоређивала навике спавања приметила је да људи са лошијим спавањем проводе више времена на леђима од људи који су добро спавали.

Фото: Профимедиа

 

Спавање на боку

Предности: Већина људи наводи да спавају на боку. Лекари чак препоручују спавање на левој страни током трудноће јер побољшава циркулацију, што користи и мајци и фетусу. Спавање на боку такође може ублажити жгаравицу и рефлукс киселине, што олакшава људима са овим проблемима да лакше заспу.

Против: Као што скоро свако ко спава на боку добро зна, овај положај може довести до страшне утрнулости у рукама, што негативно утиче на мишиће и нерве. И у овом положају за спавање, раме подржава већи део телесне тежине, што може да напреже мишиће врата и рамена.

Фото: Профимедиа

 

Спавање на стомаку

Предности: Спавање на стомаку је идеалан положај за оне који хрчу и за оне који имају апнеју у сну. Али то је углавном ЈЕДИНА добра ствар у вези са овим положајем током спавања.

Против: Спавање на стомаку се широко сматра најгорим положајем за спавање. Поравнава природну закривљеност кичме, што заузврат може довести до болова у доњем делу леђа. Спавање целе ноћи са главом окренутом на једну страну такође оптерећује врат. Ако обично спавате у овом положају, покушајте да користите јастуке како бисте постепено тренирали своје тело да спава на једној страни.

Фото: Профимедиа

 

Без обзира на здравствене предности, већина нас спава у положају који сматра најудобнијим. Експериментисање са различитим положајима за спавање не шкоди. Осим ако лекар изричито не препоручи промену, вероватно је најбоље да наставите да радите оно што вам одговара. Само покушајте да што мање спавате на стомаку!

БОНУС ВИДЕО:

АНКЕТА ЗБОГ КОЈЕ СУ МНОГИ ПОЦРВЕНЕЛИ: Питали смо грађане да ли памте свој ПРВИ ПОЉУБАЦ

(Магазин Новости/Женски магазин)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".