У својој књизи "Сервирај за победу" из 2013. године, Новак Ђоковић је открио да је новозелански манука мед једна од највећих тајни његове исхране.

Конзумира га тако што сваког јутра поједе две кашичице овог меда уз велику чашу воде на собној температури. Уз то, понекад га узме и током дана, као и на терену између сетова.

Једном приликом је открио да ће вам чоколада дати "вау" ефекат, али кроз пола сата изгубићете енергију. Новаку је енергија потребна током целог дана, због чега конзумира најскупљи мед на свету. Зашто је најскупљи?

Фото: Профимедиа

 

 

Манука мед је производ чије се "лажне" варијанте шире широм света. Добија се од цветова биљке мануке, односно од грма који расте на Новом Зеладну. Мед је познат по главном састојку који му уједно и диже цену - метилглиоксал (МГО), супстанци снажног антибактеријског дејства која је заправо нуспојава пчелиње производње меда. Зато се манука меда сматра најздравијим на свету.

Фото: Профимедиа

 

 

О овој супстанци спроведено је и истраживање. Немачки научници одлучили су да упореде узорке закључили да најбољи манука мед садржи од 38 до 761 мг/кг, док обичан има до 5 мг/кг. Мед који садржи много овој састојка, увек буде скупљи. Примера ради, мед са 100 мг/кг кошта око 6.000 динара, али цена меда са 500 мг/кг метилглиоксала износи више од 16.000 динара за пола килограма. Разлика у количини зависи од сезоне и тачног порекла, а најбољи је онај са дивљих подручја Новог Зеланда.

Ипак, на тржишту се налази пуно "лажног" манука меда. Стручњаци саветују да се увек купује само од сертификованих произвођача.Прави манука мед носи ознаку УМФ (Униqуе Манука Фацтор) што у преводу значи "јединствени манука фактор". Уз ту ознаку стоји и број, а што је тај број већи, већи је и квалитет меда, односно, садржи веће концетрације МГО-а.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".