Јутро ведро, а по котлинама југозападне Србије, као и на Пештерској висоравни, краткотрајна магла. После подне у брдско-планинским пределима пљускови са грмљавином. Ветар слаб променљив. Најнижа температура од 15 до 23, највиша од 34 до 37.

У Београду после ведрог јутра, у току дана претежно сунчано и веома топло. Ветар слаб променљив. Најнижа температура од 20 до 23, највиша око 36.

Слободан Совиљ, хидрометеоролог открио је временску прогнозу за наредних недељу дана за медије.

 - Цела седмица биће у знаку високих температура, само ће четвртак бити мало ниже температуре и то степен, два. У највећим градовима минималне температуре се неће спуштати испод 22-23 степена - рекао је Совиљ.

Он је објаснио да топли талас стиже из Африке, преко области Алпа до Балкана.

Фото: А. Стевановић

 

 - Најизраженији је у Шпанији и тамо су температуре и 45 степени, док је у нашем подручју ниже, али биће изнад просека и захтевају издавање метео-аларма који ће бити на снази до краја ове седмице - поновио је Совиљ.

Након овог топлог таласа, у недељу већ стиже захлађење.

 - Од понедељка почиње захлађење, пад температуре за више од 10 степени, уз кише, грмаљавине, пљускове, али већ после неколико дана ћемо се опет вратити у домен тропских температура - рекао је Совиљ.

Нагло снижавање температуре за више од 10 степени, може негативно да делује на метеопате и хроничне болеснике, па се саветује опрез.

До краја седмице у већем делу Србије претежно сунчано и веома топло време са максималним температурама од 33 до 37 °С, због чега ће на снази бити жути и наранџасти метеоаларм.

 - Услед повећања нестабилности, уз дневни развој облачности, поподневни локални плјускови са грмлјавином очекују се у четвртак (24.08.), док се у осталим данима, као ретка и изолована појава очекују тек понегде у планинским пределима. Пад температуре и наоблачење прогнозира се за последњу седмицу августа (од 28. августа), када ће поново бити услова за кишу и пљускове у свим крајевима - наводи се у најави РХМЗ.

Фото: Н.Скендерија/М.Б.

 

Упаљен наранџасти метеоаларм

У већем делу Србије, изузев југозапад, на снази је наранџасти метео аларм због екстремног високих температура. На југозападу је упаљено жуто упозорење због високих температура, али и грмљавине. Опасност од појаве грмљавине је и на територији источне и југоисточне Србије, као и на подручју КиМ.

Наранџасти метео аларм значи да је време опасно: Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе.

БОНУС ВИДЕО:

СЕЋАЊЕ: Мића Томић - од несуђеног правника до глумца који је обележио многа детињства

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".