Школа је основана давне 1969. године и од првог дана је замишљена као помоћ великом броју деце која су на краћем или дужем болничком лечењу.

- Ако болест спречава дете да дође у школу, школа ће доћи њему - практично је мото ове установе.

Из школе поручују да су здравствени проблеми са којима се сусрећу њихови храбри ученици разноврсни и, нажалост, углавном сложени: малигне болести, дечја и церебрална парализа, мишићна дистрофија, обољења кичменог стуба, различите врсте повреда, аутизам, психички проблеми...

- Због тога је различито и време њиховог задржавања у нашој школи, од неколико дана, док су на лечењу у некој од болница, до више година - поручују из школе.

Највећи изазов за прекаљене наставнике

Школа има 80 наставника и дефектолога који широм Београда сваког дана посећују болничке собе и домове деце на лечењу, а кроз пројекат "Учење на даљину" пружају подршку и оваквим ученицима на територији целе Србије.

Наставно особље школе "Др Драган Херцог" је прекаљено, а њихови ученици су најхрабрија деца која упркос најтежим обољењима желе да наставе основно школовање. Зато ће за све у овој школи бити огроман изазов организовање наставе за једног ђака без душе, за дечака убицу који је кукавички одузео 10 живота у "Рибникару" тог кобног дана и није показао искрено жаљење због тога.

Из ОШ "Др Драган Херцог" се нису оглашавали поводом преузимања надлежности над школовањем дечака убице. Како је објавио "Блиц", школа је јуче упутила свој први званичан захтев Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину, где је дечак смештен, за добијање стручне процене о могућностима његовог наставка школовања.

Стручњаци са Клинике сада треба да доставе званично мишљење да ли је дечак убица уопште у стању да настави школовање. Од исте процене зависи како ће дечак наставити наставу, у ком тренутку ће се градиво из осмог разреда наћи пред њим и по ком наставном моделу.

Тек после налаза стручњака, ОШ "Драган Херцог" ће моћи да донесе даље одлуке у вези са школовањем масовног убице из "Рибникара". Најжалоснија је чињеница да деветоро његових вршњака које је убио у школи никада неће имати ту шансу.

И пре короне радили онлајн наставу

Једна од опција за школовање дечака убице, на шта је држава обавезна по сили закона јер је и основно образовање обавезно, јесте настава на даљину. Наставно особље ОШ "Др Драган Херцог" је, на пример, и пре короне радило на даљину с ђацима који због здравствених проблема не могу да седе у колективу.

- То радимо са децом која су се лечила, па су пуштена кући, али је њихов имуни систем и даље слаб па не смеју да иду у колектив. С њима се настава одвија путем интернета. Имамо програме и кабинет са електронском таблом, камерама, звучницима. Имамо два таква одељења - казао је "Блицу" својевремено директор школе Зоран Алексић.

Како објашњавају у школи, њихово особље спроводи три врсте наставе: болничку (у здравственим установама), кућну (у домовима пацијената који се тамо опорављају) и наставу на даљину (када је то једини начин да ученик остане део васпитно-образовног система).

Подршка у настави на даљину се састоји у организовању континуиране наставе за све предмете уз поштовање свих педагошких принципа и применом информационих технологија. Ученику је омогућено да прати предавања и да има приступ материјалима за учење уз вежбање, тестирање и проверу знања.

Оно што је већ сада извесно јесте да дечаку убици, ако наставу буде пратио преко рачунара, на њему неће бити омогућен ниједан други садржај осим законом прописане онлајн наставе.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".