Купалишна сезона на Ади Циганлији затвара се сутра, а од тада на језеру више неће бити присутна спасилачка служба и екипа хитне помоћи, рекла је портпарол Аде Циганлије Маја Павловић и поручила грађанима да након затварања сезоне не улазе у воду, посебно јер ће наредних дана бити организовани спортски догађаји.

Павловић је за Танјуг објаснила да се купалишна сезона на Ади Циганлији затвара раније због Светског првенства у веслању које ће се одржати од 3. до 10. септембра.

"Пре тога биће и квалификација за олимпијаду која ће се догађати на језеру и неће бити безбедно - чамци ће брзо пловити Савским језером, па је апел да се никако не улази у воду, а они који се одлуче и оглуше о правила понашања на купалишту, то раде на сопствену одговорност", истакла је Павловић.

Апел грађанима да поштују правила на купалишту

Она је апеловала на грађане да поштују правила понашања на купалишту и да се купају у зонама које су предвиђене за то, да не препливавају језеро, а да родитељи са децом која су непливачи проводе време у базену који је намењен њима.

Поред тога, саветовала је грађане да се не купају у најтоплијем делу дана и да се расхладе пре него што уђу у воду, те да не улазе под дејством алкохола и психоактивних супстанци.

Апел грађанима да поштују правила на купалишту

Говорећи о квалитету воде на Ади Циганлији, Павловић је навела да је стандардно, већ 11 година на високом нивоу и да квалитет контролише Градски завод за јавно здравље два пута недељно на четири локације.

Током недеље Аду у просеку посећивало од 50 до 80.000 људи, викендом и до 100.000

На питање како је протекла сезона на Ади Циганлији и каква је била посећеност, Павловић је навела да је у просеку током недеље од 50.000 до 80.000 људи посетило Савско језеро, а викендом и до 100.000 и напоменула да нема великих одступања у односу на претходне године.

- Током сезоне годишњих одмора се тај број умањи. Али углавном смо у тим оквирима када је посећеност у питању -, рекла је она.

Аду викендом посећивало и до 100.000 људи

Како је навела, током сезоне присутно је од 50 до 80 спасилаца, а тачан број зависи од броја посетилаца на плажи и временских услова.

Садржаји за децу и одрасле

Павловић је подсетила да на Ади Циганлији постоји велики број садржаја који су намењени деци и одраслима, наводећи да до 3. септембра сви заинтересовани могу да иду на часове јоге који су бесплатни, а који се одржавају сваке недеље у јога парку на Ади од 18.00 до 20.00 часова.

"На Ади имамо велики број бициклистичких и шеталишних стаза, кружних стаза за трчање, паркова и терена за све врсте спортова на отвореном. Имамо и теретану на отвореном која је потпуно бесплатна", навела је Павловић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: