Један од важних фактора је правилно одвајање веша пре прања. Препоручује се раздвајање између шареног и белог веша, а такође и сортирање по бојама унутар тих група. На пример, тамни комади би требали да се перу заједно, као и светлији комади међусобно.

Тканине као што је тексас не би требало да долазе у додир с омекшивачем јер то може оштетити тканину и изазвати развлачење. Осим тексаса, требали бисте бити опрезни с омекшивачем и јакнама те дебљим тканинама.

Поред тога, важно је придржавати се препоручених количина прашка и омекшивача како не бисте претерали. Вишак прашка може оставити беле трагове на вешу или резултирати тиме да се прашак не испрати довољно.

Фото: Профимедиа

 

 

Такође, постоји важност придржавања препоручених температура прања за различите врсте одеће. Бели веш се често пере на високим температурама, као што је 90 степени, са претпрањем. Шарени веш би требало прати на температурама од 30 до 50 степени, док се тамни комади, тексас и црна одећа перу на температури од 60 степени.

За јоргане, ћебад, завесе, свилу и вуну, препоручује се температура од 30 степени. Пратите етикете на одећи како бисте знали тачно на којој температури да перете сваки комад.

Додатно, важно је окренути одећу, посебно ону с апликацијама или детаљима, на наличје пре прања како би се избегла оштећења.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".