Последњи случај на релацији подстанар-станодавац, а који је запањио Србију и који је најдрастичнији до сада, јесте онај из Смедерева - станодавац се разнео експлозивом у згради у којој је издавао стан четворочланој породици која му наводно није плаћала ни рачуне ни кирију две године!

Овај трагичан догађај отворио је бројна питања, а једно до њих је и тај - како је могуће да неко живи у нечијем стану као подстанар, а понаша се као да је власник стана и како предупредити овакве ситуације.

Филип Тот, менаџер агенције за продају и изнајмљивање некретнина, каже за Блиц да се овакве ситуације могу избећи уз поштовање одређених процедура које би сваки станодавац требало да зна. Како истиче, ваљано написан уговор о изнајмљивању стана или неке друге некретнине основ је за добар однос између закупца и закуподавца.

- Управо зато ми у агенцији инсистирамо на потписивању уговора о закупу, јер без њега је било шта тешко на суду доказиво. Не споримо да је и усмени договор валидан на суду, али је јако тешко доказати шта је која странка у спору коме рекла. Међутим, када постоји уговор са потписом странака, ту нема грешке - тврди саговорник.

 

Уговор о закупу мора да састави професионалац

Тот каже да су се у пракси сусретали са закуподавцима који су се добро "опекли" па су тек онда одлучили да изнајмљивање своје некретнине препусте агенцији.

- Имали смо случајева да су нам долазили закуподавци или колоквијално речено станодавци жалећи се да су им закупци или подстанари буквално побегли из стана остављајући за собом крш, лом и неплаћене рачуне, а често и кирије. Тврдили су и да су имали редовно потписан уговор са њима, међутим када смо прегледали уговоре, схватили смо да су то само неки примери који су скинути са интернета и који су пред законом малтене безвредни - каже саговорник.

Управо зато, како каже, свака агенција има тим професионалаца, адвоката, који за сваки посебан случај праве нови уговор.

- Тим уговорима се регулишу сва права и обавезе закупца и закуподавца и на тај начин се могу избећи многе непријатности и за једне и за друге; од тога када се плаћа кирија и колики су "пенали" за кашњење, преко тога када закупац мора закуподавцу предати плаћене рачуне на увид, до тога да мора дозволити закуподавцу да у одређеном временском размаку може доћи да обиђе некретнину коју изнајмљује како би се уверио да се према њој закупац односи као прави домаћин, односно да је не уништава, да не избацује њему непотребан намештај без претходних консултација са закуподавцем нити да прави друге преправке у стану - објашњава он.

Не допустите станару да дугује више од две кирије

Он саветује закуподавцима да својим закупцима не допусте да дугују више од две кирије нити да дозволе да рачуни буду неплаћени у потпуности дуже од два месеца.

- Све то мора писати у уговору те то мора уједно бити и једна од ставки због којих закуподавац може једнострано раскинути уговор са закупцем и практично га избацити напоље. Можда грубо звучи, али на однос закуподавац - закупац треба искључиво гледати као на пословни однос и треба избећи емоцијама да превладају над одредбама уговора. Наравно, сви смо ми напослетку људи и нормално је да ћемо понекад толерисати нека кашњења али то не треба да пређе у праксу јер се обично деси да се то закуподавцу обије о главу - прича Тот.

Према Тотовим речима, пракса је да се закуподавац стана уколико има проблема са станарима прво покуша договорити са њима да несугласице реше мирним путем.

- Уколико се закуподавац придржава свих одредби уговора са правом треба да тражи исто од својих станара. Уколико то није случај, може да затражи од станара да у уговором прецизираном року напусте стан и измире све заостале обавезе. Уколико они на то не пристану, треба да се обрате полицији која ће по пријави сигурно изаћи на терен да утврди чињенице - објашњава саговорник.

Често, како каже, сама та чињеница буде довољан сигнал станарима да више нису добродошли и да напусте стан, али се многи не одлуче и да измире све заостале обавезе па само оду.

- Исто толико често станодавци без обзира на то што имају ваљан уговор избегавају да правду потраже на суду јер се такви случајеви често одуже па уколико су у питању две или три кирије заостатка, просто се помире са тиме да паре више видети неће и наставе даље, али много опрезније бирајући следеће станаре - прича саговорник.

Колико год се неко трудио да испадне, како се у народу каже, човек, те да станарима изађе у сусрет и одобри им да пролонгирају плаћање станарине и других обавеза, често има људи који то злоупотребљавају и то је било одувек. Зато, како каже Тот, станодавац треба да постави одређене границе преко којих неће прећи.

- Сведоци смо да неки станодавци остану ускраћени за кирију две па и више година уз мноштво неплаћених рачуна. Нама је дошао човек којима су станари дуговали 20 кирија, а рачуне су измиривали само зато што им је требала рецимо струја а не зато што их је то станодавац молио. Нису имали уговор којим би регулисали међусобна права а станодавцу је било жао породице јер су имали мало дете. Да је поставио границе и да им је после две или три неплаћене кирије рекао да се иселе сигурно не би себе довео у ту ситуацију. Зато и апелујемо на све закуподавце, али и закупце да се не упуштају у закуп или издавање стана без уговора - поручује саговорник.

Уколико станари не желе да се иселе из стана станодавац правду може да потражи прво у полицији тако што ће их обавестити о новонасталој ситуацији.

- У таквим случајевима ми саветујемо да се увек позове полиција. Постоје и неке варијанте да се уз присуство једног сведока станару достави писмено обавештење о отказном року који не може бити краћи од месец дана уз претњу тужбом или позивом полицији. Уколико се станар оглуши о тај рок, станодавац са управником зграде и једним сведоком може доћи до стана са браваром, обити стан, променити браву и одмах о томе обавестити полицију јер ће сигурно бити проблема када се станар врати и схвати шта је урадио станодавац.

Зато смо увек за прву варијанту, да станодавац обавести полицију и да по изласку на терен полицајцима да на увид власнички лист и уговор о закупу уколико га има. Полиција ће реаговати по службеној дужности и станар ће имати рок од 15 дана да се исели. Уколико се оглуши и о тај рок, полиција има право да га приведе што се у већини случајева не дешава већ станари оду - каже саговорник.

Да би се избегле овакве ситуације, Тот саветује и закупце и закуподавце да добро бирају једни друге те да се без ваљано направљеног уговора не упуштају у такве послове да се они не би претворили у "пословне авантуре".

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".