Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је говорећи о јучерашњим падавинама у Новом Саду да је на метеоролошкој станици Римски шанчеви, која је репрезентативна за Нови Сад пало негде око 5-6 литара по квадратном метру.

- Вероватно је у граду Новом Саду пало више, по слободној процени око 20мл. Када су ове летње непогоде, највероватније има и града. За септембар није уобичајено, али пошто је једно позно лето, по карактеру септембар зна да буде топао. Тако ће бити и ове године, с тим што смо имали једно краткотрајно освежење. Од сутра то пролази и поново ћемо бити у једном топлом периоду, не са екстремним температурама, већ једно пријатно време - каже метеоролог Недељко Тодоровић.

Већ средином следеће седмице можемо очекивати високе температуре.

- Биће једно пет шест дана са температурама од 30 до 32 степена. Прва прилика би била око 9. и 10. септембра. Температура би ту већ могла да достигне у добром броју места 30 степени. Између 10. и 15. би било такође око 32 степена негде. Пријатно и топло време до краја месеца, с тим што јутра почињу да бивају све свежија и свежија. Просечну септембарску температуру ћемо премашити, на крају биће више од просекла - каже Тодоровић за РТС.

- Онда следи опет једно освежење као што смо имали ноћас и данас, али да подсетим да су то далеко ниже вредности од оних максималних или рекордних вредности које су забележене у септембру. На данашњи дан, 4. септембар, максимална температура на подручју Београда је 38 степени 1894. године, значи пре 130 година, а иначе апсолутни рекорд за септембар износи 41.8 степени 9. септембар 1946. - каже метеоролог.

Када су температурне амплитуде током дана у питању, навео је да брдско-планински део има ту велику амплитуду, док Београд има најмању, пошто је Београд топлотно острво, па се у току ноћи, тј. ујутру, не охлади довољно ваздух, бар у овом централном делу града.

- Лето је било топлије него што сам ја очекивао. Јун је био кишовит и температура је била око просека. Када сумирамо било су праве летње врућине са великим непогодама. Нема разлога за забринутост због подизања нивоа воде у Дунаву - каже Тодоровић.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".