Сјајан успех наших кошаркаша на Мундобаскету остао је у сенци тешке повреде Борише Симанића који је због ударца који је задобио на мечу против Јужног Судана, нажалост, остао без бубрега.

Подсетимо, након што је први пут оперисан у ноћи између 30. и 31. августа дошло је до компликација у постоперативном току и 25-годишњи кошаркаш је у недељу поново оперисан и том приликом уклоњен му је бубрег.

Након неколико критичних дана из Маниле су у уторак коначно стигле добре вести. Опоравак иде добрим током и Бориши се коначно вратио осмех на лице.

На друштвеним мрежама појавила се и прва фотографија храброг кошаркаша из болнице. Бориша је насмејан и види се како показује три спојена прста.

 

 

Српски доктори сагласни: "Филипински лекари криви за Боришин бубрег"

Миљко Ристић и Мома Јаковљевић сумњају да су њихове колеге на Филипинима криве што је Бориша Симанић морао да буде оперисан два пута у три дана и што му је одстрањен орган.

Истакнути српски лекари који деценијама раде у спорту Миљко Ристић и Мома Јаковљевић сумњају да је кошаркаш Бориша Симанић остао без бубрега грешком лекара на Филипинима.

Врло редак случај

Професор доктор Миљко Ристић и доктор Мома Јаковљевић сагласни су у оцени да је друга операција Симанића последица грешке која се поткрала лекарима у Манили.

- Не потцењујем своје филипинске колеге, али је питање у каквој је болници оперисан. Ако је рађена ревизија само дан или два после прве операције, онда то говори да нешто није урађено како треба у првом захвату - сматра Ристић.

Доктор Мома Јаковљевић каже да ће много тога бити јасније кад Симанић добије отпусну листу.

- Немам извештај у овом тренутку. На отпусној листи ће писати шта су урадили и шта су нашли. Професор Драган Радовановић, доктор репрезентације, рекао ми је да је до друге операције дошло због тога што је горњи део бубрега упао у некрозу, а то значи да је почео да трули и могло је да дође до сепсе. Бубрежна артерија доводи сву крв у бубрег и дели се на две гране. Они су једну грану вероватно подвезали јер кад неки део трули, тај део нема циркулацију - рекао је Мома Јаковљевић за Информер ТВ.

Спекулише се да Симанић није добио толико јак ударац колико је важан био угао под којим га је Нуни Омот закачио. Доктор Јаковљевић има и још једну теорију како је дошло до повреде.

 

 

- Он је њега ударио са бока. Бубрег има своју ложу која га фиксира, а постоји и бубрег који шета. То се зове мобилан бубрег. Ако је то био случај код Симанића, да је бубрег био ван свог места, онда је можда отишао скроз на ту страну ка боку где се догодио ударац. Све у свему, оваква повреда се догађа једном у сто милиона случајева - објашњава Јаковљевић.

Све је извесније да ће Бориша након адекватног опоравка ипак моћи да настави кошаркашку каријеру, сматра Мома Јаковљевић.

- Потребно је да и други постоперативни ток прође безазлено. Да не буде неке инфекције и да Бориша без проблема допутује у Београд. Када рана зарасте, он ће моћи нормално да живи и функционише. Други бубрег ће преузети функцију. За отприлике пет до осам месеци моћи ће да настави са кошарком, а могао је да изгуби главу - каже доктор кошаркашког клуба Партизан.

Подсетимо, кошаркаши Србије јуче су успели да се пласирају у полуфинале Светског првенства у кошарци након фантастичне победе против селекције Литваније резултатом 87:68. "Орлови" у борби за финале чекају бољег из дуела Канада-Словенија, а овај меч је на програму од 14:30.

У другом полуфиналном мечу, репрезентација САД-а чека бољег из меча Немачка-Летонија који почиње од од 10 часова и 45 минута.

БОНУС ВИДЕО:

"НИСМО МНОГО ПРИЧАЛИ У ЈАВНОСТИ": Милутинов после пласмана у полуфинале СП

(Курир/Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".