Како је рекао, то је рок до ког родитељи и старатељи деце могу да се пријаве за исплату новца која почиње 25. септембра.

Пријава се одвија путем портала Управе за трезор, на адреси idp.trezor.gov.rs,а а подносилац пријаве уноси број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој жели да јој буде уплаћен новац.

Он је додао да се у претходних месец дана, од 20. августа откад траје пријављивање, на листи за исплату до сада нашло 1.026.901 дете. Рачунајући и децу из хранитељских и социјално угрожених породица, која су аутоматски пријављена, њих 67.162, то значи да је до сада пријављено укупно 1.094.063 деце. Право на помоћ остварује укупно 1.190.000 деце.

- Ребаласном буџета за ову помоћ одвојили смо 11,9 милијарди динара или око 100 милиона евра у ту намену, а убрзо по завршетку пријаве, већ од  25. септембра, почећемо са исплатом. У свакој кризи улога државе је да покаже снагу и да подржи своје грађане, нарочито њене најосетљивије категорије као што су деца - рекао је потпредседник Владе и подсетио да се ова помоћ може добити за свако дете које је држављанин Републике Србије, а које је рођено 21. новембра 2006. године или након тог датума.

Како је додао, током претходне четири године неколико повезаних криза које су пореметиле економске токове у целом свету, па и у Србији, држава је мислила о свим категоријама грађана, па је тако и грађане и привреду помогла пакетима помоћи од девет милијарди евра.

- Имали смо исплату свим пунолетним грађанима, помоћ пензионерима, помоћ деци и сада нас након исплате ових 10.000 динара очекује и исплата по 20.000 динара свим пензионерима. Желимо да олакшамо ефекте инфлације, да подржимо грађане онда када им је најпотребније и то и радимо - закључио је Мали.

Он је поручио да паралелно са исплатама различитих врста помоћи, не изостају ни повећања плата и пензија, све како би се анулирале последице раста цена, пре свега хране, на тржишту. Тако су, како је рекао, већ почеле исплате увећаних дела зараде медицинским сестрама и техничарима, а током септембра и октобра биће исплаћене увећане зараде и у просвети и установама социјалне заштите.

- Потом у октобру следи још једно повећање пензија од 5,5 одсто - рекао је министар финансија.

Уз све ово, закључио је, пребродићемо и ову кризу, а сви напори су усмерени ка томе да је грађани у што мањој мери осете.

БОНУС ВИДЕО:

МАЛИ: Упркос противљењу опозиције, изборили смо се за веће плате и пензије

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".