Мала Госпојина или Рођење Пресвете Богородице, је црквени и народни празник којим се слави рођење Богородице Марије. Овај празник спада у ред највећих црквених празника. Богородица је рођена у Назарету, од остарелих и праведних родитеља Јоакима и Ане. По оцу и његовим прецима, била је од царског рода Давидовог, а по мајци и њеним прецима, од рода првосвештеничког. Ана је као старица родила кћер Марију, по благослову Божијем.

Фото: Википедија

 

Обележава се 21. септембра сваке године. Тршка црква и манастир Суводол су јој посвећени. Пресвета Богородица је заступница људи пред Творцем, којој се упућују најтоплије молитве, те је овај дан посебно важан за наш народ.

За овај празник се везују бројна веровања и обичаји, међутим, у манастру Високи Дечани пре две године десила се веома необична ситуација, за коју нико од присутних није имао реално објашњење. Наиме, у православним светињама за вернике СПЦ необјашњива дешавања нису никаква новост, јер су и присуствовали некима од њих.

Посебно сада у ери друштвених мрежа и мобилних телефона, врло је лако забележити сваки момент. Тако су у светињи близу Пећи на Косову и Метохији баш монаси снимили видео који је многе оставио без текста.

Дакле, на празник Рођења Пресвете Богородице на бденију догодило се чудо, лустери су почели да се померају у току молитве, што се јасно види и на следећем снимку:

Ову сцену је погледало неколико хиљада људи, а коментари који су изражавали неверицу су се само низалу испод објаве.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".