Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice, je crkveni i narodni praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije. Ovaj praznik spada u red najvećih crkvenih praznika. Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila kćer Mariju, po blagoslovu Božijem.

Foto: Vikipedija

 

Obeležava se 21. septembra svake godine. Trška crkva i manastir Suvodol su joj posvećeni. Presveta Bogorodica je zastupnica ljudi pred Tvorcem, kojoj se upućuju najtoplije molitve, te je ovaj dan posebno važan za naš narod.

Za ovaj praznik se vezuju brojna verovanja i običaji, međutim, u manastru Visoki Dečani pre dve godine desila se veoma neobična situacija, za koju niko od prisutnih nije imao realno objašnjenje. Naime, u pravoslavnim svetinjama za vernike SPC neobjašnjiva dešavanja nisu nikakva novost, jer su i prisustvovali nekima od njih.

Posebno sada u eri društvenih mreža i mobilnih telefona, vrlo je lako zabeležiti svaki moment. Tako su u svetinji blizu Peći na Kosovu i Metohiji baš monasi snimili video koji je mnoge ostavio bez teksta.

Dakle, na praznik Rođenja Presvete Bogorodice na bdeniju dogodilo se čudo, lusteri su počeli da se pomeraju u toku molitve, što se jasno vidi i na sledećem snimku:

Ovu scenu je pogledalo nekoliko hiljada ljudi, a komentari koji su izražavali nevericu su se samo nizalu ispod objave.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".