Санчез је проглашен мртвим у четвртак у 10.19 сати након три дозе смртоносне инјекције у затвору у Мекалистеру. Тврдио је од почетка да нема никакве везе са убиством Џули Бускен (21), али предузео је необичан корак и одлучио да не поднесе молбу за помиловање што су многи видели као последњу шансу да му живот буде поштеђен.

- Невин сам. Никога нисам убио - викао је Санчез док је био привезан за колица у одаји смрти.

Санчез је критиковао своје бивше адвокате и захвалио се свом духовном саветнику који је био у судници са њим и организацији која се залаже за укидање смртне казне.

Санчез је осуђен на смрт за силовање и убиство девојке која је управо завршила последњи семестар на универзитету кад је киднапована 20. децембра 1996. године са паркинга свог стана у Норману. Тело је пронађено исте вечери у близини језера Стенли Дрејпер на далеком југоистоку Оклахома Ситија. Била је везана и упуцана у главу.

Санчез је годинама касније издржавао казну због провале када му је упарен ДНК из сперме на одећи убијене девојке пронађене на месту злочина. Осуђен је на смрт 2006.

Нико од породице Бускен није присуствовао погубљењу у четвртак, али државни тужилац Гентнер Драмонд рекао је да је разговарао с њима неколико пута последњих месеци.

Санчез је дуго тврдио да је невин и то је учинио поново у телефонском позиву агенцији АП пре неколико месеци.

- То је измишљена ДНК. То је лажна ДНК. То није мој ДНК. То говорим од првог дана - рекао је осуђеник.

Приватни истражитељ којег је ангажовала група за борбу против смртне казне тврдио је да су ДНК докази можда били контаминирани и да је неискусни лабораторијски техничар погрешно пренео снагу доказа пороти.

Многи активисти верују да је кривац заправо Санчезов отац, а познато је да се ДНК трагови оца и деце у великој мери подударају.

Бивши окружни тужилац округа, међутим, наводи да постоје и други докази који повезују Санчеза са убиством укључујући балистичке доказе и отисак ципела пронађен на месту злочина.

Санчез је трећи затвореник који је убијен у Оклахоми од почетка године и 10. откако је држава наставила са извођењем смртне казне 2021. године чиме је окончан шестогодишњи мораторијум настао због забринутости око метода њеног извршења.

(Курир.рс/АП)

БОНУС ВИДЕО: