Ђорђо Наполитано, председник Италије у два мандата и један од најугледнијих италијанских политичара преминуо је данас у 98. години.

Наполитано је преминуо у болници у Риму, а његово здравствено стање је било критично већ неко време, преноси агенција АНСА.

Рођен је у Напуљу 25. јуна 1925. године, а дипломирао је право на Универзитету у Напуљу 1947. године. У Комунистичку партију Италије је ушао 1945. године, а осам година касније је први пут постао посланик.

Део Демократске партије левице постаје 1991. године, а од 1996. до 1998. године био је министар унутрашњих послова у влади Романа Продија. Током дугогодишње политичке каријере, Наполитано је био члан Европског парламента, као и председник Доњег дома италијанског парламента.

Његова дуга политичка каријера одвела га је и у Стразбур као члана Европског парламента од 1989. до 1992. године, пре него што је изабран за председника Доњег дома Италије од 1992. до 1994. године.

Фото: Профимедиа

 

 

Његова доминација политичком сценом у Италији – а посебно кључна улога у стварању ванредне владе коју је предводио Марио Монти усред кризе сувереног дуга 2011. – донела му је надимак Краљ Џорџ. Ово није пријало многим десничарима који су рекли да је помогао да се оконча коначна влада Силвија Берлусконија, наводно у дослуху са европским властима. Редовно је био на врху анкета најпопуларнијих италијанских политичара.

Председник Италије је био од 2006. до 2015. године, када је поднео оставку на ту функцију.

Фото: Профимедиа

 

 

Наполитано је као председник Италије 2007. године, 10. фебруара, на дан када Италија обележава "Дан сећања на фојбе", крашке јаме у залеђу Јадрана у које су, према италијанском предању, "крволочни партизани Јосипа Броза" поткрај Другог светског рата бацали побијене Италијане, за те злочине окривио "експанзионизам Словена", "варварство" и "етничко чишћење" које су скривили Титови комунисти.

Из Љубљане и Загреба су у том потезу видели не само ерупцију италијанског национализма већ и покушај рехабилитације фашистичких злочина које је починила Италија.

(АНСА)