Никола Ђуричко гради каријеру у Америци и веома је успешно дебитовао у серији "Странгер тхингс", а мало је познато да је његова бака Томанија, такође позната српска глумица.

Она је имала највише утиција да и сам одабере глуму.

"Не толико посредно, колико непосредно. Замислите колико је тешко у оно време било бити глумица. То је и данас 80 одсто тежи посао него бити глумац, а у оно време је њу отац тукао да је одучи од позоришта и није успео. Мени кад год је тешко, помислим кроз шта је она прошла и одмах престанем да се жалим", испричао је Ђуричко за Јутарњи лист о снази коју му даје сећање на баку и њено дело.

Томанија Ђуричко је играла је у више телевизијских филмова и серија попут "Повратак отписаних", "Камионџије", "Врућ ветар", али и многим другим.

Она је била удата за Ђорђа Ђуричка са којим је добила сина пилота (оца Николе Ђуричка) и ћерку. Томанија је давне 1915. отишла у Француску где је у Ници, први пут наступала на сцени.

"Тешко смо живели, није било новца, а лишавали смо се готово свега. Али, бескрајно смо волели позориште, испуњавало нас је најздравије другарство и осећали смо да смо срећни", испричала је Томанија.

Фото: принтскрин јутјуб RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

Када је почео рат, она је прешла у Панчево, а четири године је играла у ондашњем Београдском драмском. Доживела је општа признања, али сачекао ју је отказ који је она, без питања, потписала. Уместо да затражи пензију, пут ју је одвео у Народно позориште где је често била запостављена упркос великим достигнућима.

Жири филмског фестивала у Риму доделио јој је 1966. прву награду за женску улогу у филму "Човек са фотографије" Владимира Погачића.

"Увек кад бих добила улогу, обузимао ме је страх. Догађало ми се и да заплачем читајући први пут текст улоге. Дубоко сам преживела судбину сваке жене коју сам тумачила на сцени", испричала је Томанија.

Фото: принтскрин јутјуб RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

Преминула је 1994, а за собом је оставила и  улоге у остварењима "Суботом увече", "Буђење павцова", "Величанствени рогоња", "Љубав на сеоски начин".