Nikola Đuričko gradi karijeru u Americi i veoma je uspešno debitovao u seriji "Stranger things", a malo je poznato da je njegova baka Tomanija, takođe poznata srpska glumica.

Ona je imala najviše uticija da i sam odabere glumu.

"Ne toliko posredno, koliko neposredno. Zamislite koliko je teško u ono vreme bilo biti glumica. To je i danas 80 odsto teži posao nego biti glumac, a u ono vreme je nju otac tukao da je oduči od pozorišta i nije uspeo. Meni kad god je teško, pomislim kroz šta je ona prošla i odmah prestanem da se žalim", ispričao je Đuričko za Jutarnji list o snazi koju mu daje sećanje na baku i njeno delo.

Tomanija Đuričko je igrala je u više televizijskih filmova i serija poput "Povratak otpisanih", "Kamiondžije", "Vruć vetar", ali i mnogim drugim.

Ona je bila udata za Đorđa Đurička sa kojim je dobila sina pilota (oca Nikole Đurička) i ćerku. Tomanija je davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, prvi put nastupala na sceni.

"Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni", ispričala je Tomanija.

Foto: printskrin jutjub RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

Kada je počeo rat, ona je prešla u Pančevo, a četiri godine je igrala u ondašnjem Beogradskom dramskom. Doživela je opšta priznanja, ali sačekao ju je otkaz koji je ona, bez pitanja, potpisala. Umesto da zatraži penziju, put ju je odveo u Narodno pozorište gde je često bila zapostavljena uprkos velikim dostignućima.

Žiri filmskog festivala u Rimu dodelio joj je 1966. prvu nagradu za žensku ulogu u filmu "Čovek sa fotografije" Vladimira Pogačića.

"Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni", ispričala je Tomanija.

Foto: printskrin jutjub RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

Preminula je 1994, a za sobom je ostavila i  uloge u ostvarenjima "Subotom uveče", "Buđenje pavcova", "Veličanstveni rogonja", "LJubav na seoski način".