Возач је, под дејством алкохола, у Ивањици аутомобилом јуче ударио пешака. Бициклиста, тинејџер, оборен је на пешачком прелазу у Улици народних хероја на Новом Београду. Нажалост, чини се да су саобраћајне незгоде у којима су жртве пешаци на прелазима све учесталије.

Професор у пензији на Саобраћајном факултету, Милан Вујанић, појаснио је законски оквир који регулише такве ситуације.

- Законодавац је, имајући у виду специфичност пешачког прелаза, ту област посебно детаљно регулисао. Пешачки прелази су за разлику од осталог дела коловоза места где пешаци могу нормално да прелазе преко улице иако се на њима одвија моторни саобраћај - рекао је Вујанић.

Фото: Д.Дозет/И.Маринковић/З.Јовановић

 

 

Истакао је да је пешак иако му прелаз омогућава прелазак обавезан да провери да ли на улици има возила пре него што пређе улицу:

- У закону је стриктно прописано да пешак ступајући на пешачки прелаз који није обезбеђен саобраћајцем или семафором, мора пре ступања да провери да ли безбедно може да изврши прелажење. Ова норма је уведена зато што он може да ступи на улицу са површине која је закљоњена кантама за отпад, дрвећем и тако даље тако да може представљати изненађујући фактор за возаче.

- Појава пешака може бити на таквој раздаљини од возила да оно не може безбедно да се заустави. Због тога постоји обавеза пешака да он без обзира што је то пешачки прелаз мора да провери да ли безбедно може извршити прелаз преко улице - закључује Вујанић.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: