Експерти кажу да антисателитско оружје које разбија мете у комаде представља претњу, јер ствара облак ситних делова који могу да се сударе са осталим објектима у орбити, што може да створи ланчану реакцију и усмери "пројектиле" ка Земљи.

"Активно радимо да утврдимо то поље ситних комада и настојаћемо да све нације које учествују у свемирским пројектима добију информације како би маневрисали сателитима, уколико буде неопходно", навела је Америчка свемирска команда, преноси Ројтерс.

САД су извеле први антисателитски оружани тест 1959. године, када је било мало сателита. Прошлог априла, Русија је извела још један антисателитски ракетни тест, а Индија је 2019. оборила један од својих сателита ракетом земља-свемир.

Огласио се и НАТО

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас да је руско тестирање противсателитске ракете било непромишљено и да је створило крхотине које сада представљају ризик за међународне и кинеске свемирске станице.

Фото: Танјуг/АП/Википедија

 

“Ово је створило много крхотина. Ово је била непромишљена акција Русије. То показује да Русија развија нове системе оружја”, изјавио је Столтенберг, наглашавајући важност заштите система на земљи које контролишу сателити, преноси агенција Ројтерс.