Када дође јесен у природи се ствари мењају, а мењају се и потребе наших собних биљака. Како да их негујете како би правилно расле, развијале се и цветале током јесењих дана - ево 4 важна савета:

1. Смањите заливање Лети је више светлости, више температуре, сув ваздух у периодима када нема кише, што значи да биљке активно упијају воду и расту. У јесен постаје хладније, земља у саксијама се спорије суши, па је потребно смањити учесталост заливања. Да не бисте погрешили са заливањем, увек је вредно проверити да ли је земља у саксији сува или још није. Многи људи препоручују да се то уради дрвеним штапом, али најлакши начин је да то урадите прстом. Оне биљке које су захтевале заливање два или чак три пута недељно током лета, могу се заливати једном недељно у јесен.

Фото: Профимедиа

 

2. Биљке преносимо са балкона у собу Ако сте у лето преместили биљке на балкон, онда је у јесен време да их вратите на њихова уобичајена места. Штавише, ово се мора урадити пре него што температура ноћу почне да пада испод 12 степени. Изузетак од овог правила су балконске биљке које се могу чувати на отвореном током јесени. Главна ствар је да запамтите: што је хладније, то ређе заливате.

3. Укључите додатно осветљење Наравно, вреди размислити где да сместите биљке у зависности од осветљења. Ако су сви прозори окренути према југу и југоистоку, онда не морате журити са додатним осветљењем. Сви остали треба унапред да размишљају о додатном осветљењу. Наравно, можете одабрати врсте биљака које се могу назвати толерантним на сенке. Преживеће зиму, али се неће осећати добро. Одговарајуће осветљење може надокнадити недостатке у нези. Ако случајно превише заливате биљку, већа је вероватноћа да ће њено корење иструнути у мраку. Такође, уз додатно осветљење, биљке су мање подложне нападима штеточина.

Фото: Профимедиа

 

4. Прехрана, пресађивање Ако биљку треба пресадити - корење је превише изашло, земља је сиромашна и корење је почело да труне од претераног заливања и лошег сушења земље - потребно је поново посадити без обзира на годишње доба. Прехрана се може смањити, али не и потпуно уклонити. Морате се фокусирати на стање биљке: ако наставља да производи нове листове, наравно, вреди је прихранити. Али будите пажљиви са дозама.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".