- Бојан Мијаиловић, отац двоје деце од 6 година и 9 месеци, хладнокрвно је мучки убијен након што је био рањен и пао на земљу. Оверен је у главу - рекао је Петковић.

- Породице настрадалих су извршиле идентификацију. Прва реч коју сам чуо је да је Бојан унакажен. Цела десна страна главе му је откинута, потпуна рупа. То је могло да се уради само пуцањем из непосредне близине. То су желели да сакрију - рекао је Петковић.

Он је рекао да има фотографије, али да не може да покаже јер нису блуроване.

Фото: Друштвене мреже

 

Како је рекао, сазвао је ванредну конференцију како би упознао јавност о свему ономе што се дешавало током сукоба у Бањској и како би све обавестио зашто је ЕУЛЕКС био одбијен.

Петковић је открио да је Београд упутио допис Еулексу.

 

"Обраћамо вам се са веома битним захтевом поводом утврђивања околности смрти три лица српске националности, који су живот изгубили у трагичним догађајима од 24. септембра 2023. године у месту Бањска на северу Косова и Метохије.

Имајући у виду да смо обавештени да ће се обдукција тела спровести у наредним данима, а да до закључења овог дописа она није извршена, захтевамо да омогућите да обдукцији која ће се обавити у Приштини присуствује и независни тим међународних експерата судске медицине, у оквиру којег би био и најмање један експерт којег делегира српска страна.

Испуњење овог захтева је од виталне важности да се кредибилно и транспарентно утврде околности страдања лица српске националности, за које постоје основне сумње да су брутално ликвидирана након што су се предала. Ова чињеница посебно релевантна у случају убијеног Игора Миленковића.

У случају да не омогућите извршење овог захтева, тражимо да обезбедите услове да независни тим међународних експерата судске медицине, у оквиру којег би био и најмање један експерт којег делегира српска страна, спроведе посебну обдукцију.

Стога, а имајући у виду делокруг Ваше надлежности као и осетљивост околности под којима је смрт наступила, као и наведене индиције да је одређеним лицима након лишавања словоде одузет живот из непосредне близине, али и да је коришћено снајперско наоружање, тражимо да хитно поступите по нашем захтеву и обезбедите транспарентност истраживања околности под којима је смрт наступила"

Документ погледајте на приложеној фотографији:

Фото: Новости

 

Фото: Новости

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".